Visa vägen-priset

VM 94-hjältarna delade ut pris i Göteborg

Två legendariska prisutdelare delade ut Visa vägen-priset i Göteborg till Ann-Kristin Karlsson och Allwin som fick ta emot utmärkelserna som Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare.

Prisutdelarna Pontus Kåmark och Tomas Ravelli har båda spelat fotboll tillsammans i IFK Göteborg och landslaget. Men Pontus är även väl förtrogen med Visa vägen-priset sedan tidigare, då han vann just Årets eldsjäl 2018.

– Vår vinst i fjol betydde väldigt mycket för oss. Vi var relativt nystartade och det erkännande vi fick gav oss möjligheten att utveckla våra samarbeten och verksamhet, säger Pontus Kåmark.

Han fortsätter att prata om varför det är så viktigt att alla ska få vara med och utveckla sina talanger och förmågor.

– Tänk om bara de två bästa fick vara med och spela fotboll på rasten, eller tänk om Ravelli spelat på topp och jag varit målvakt? Det är precis vad det handlar om även i arbetslivet, att alla kan vara med och bidra och hitta sin position i laget, säger Pontus Kåmark.

Alla kan vara med och bidra och hitta sin position i laget, säger Pontus Kåmark.

Tomas Ravelli fortsätter att prata om skillnader och likheter mellan arbetsliv och sport.

– Det pratas mycket om det positiva med konkurrens idag, men jag tror att delaktighet är ännu viktigare. Just att alla förstår vad som ska göras och drar åt samma håll. Det är så man skapar ett vinnande lag, oavsett om det är i sport eller i näringslivet, säger Tomas Ravelli.

Thomas Ravelli delade ut priset till Årets arbetsgivare.

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder och som insett att alla behövs. Och med nominerade från hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.

Visa vägen-juryn består av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.