Om priset

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Två kategorier - tre regioner

Under årets Visa vägen-pris delas det ut sex regionala priser och två nationella priser. Fördelat i två kategorier, Årets arbetsgivare respektive Årets eldsjäl. 

Visa vägen-priset har delats ut sedan 2008 i olika former. I år delas priset först ut i tre regioner – Norrland, Svealand och Götaland. De arbetsgivare och eldsjälar som vinner regionala priser går sedan vidare som finalister till de åtråvärda nationella priserna. Bara en arbetsgivare och en eldsjäl kommer att ta hem de nationella priserna. Det är Visa vägen-juryn som utser de nationella vinnarna. Läs mer om processen och viktiga datum under ”för tävlande”.

Eldsjälspriset tilldelas enskilda personer som hyllas för sin personliga insats för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Arbetgivarpriset går till organisationer, företag, kommuner eller andra sammanslutningar som har inkluderingen och öppnandet av arbetsmarknaden som en del av sin verksamhet. 

Vem som helst kan nominera i de båda kategorierna, och de nominerade blir en del av den offentliga omröstningen. Allmänheten röstar på sin favoritkandidat genom en onlineomröstning. Det är tillåtet att rösta på flera kandidater, men inte flera gånger på samma kandidat. De kandidater som har fått flest röster i respektive kategori och region vinner det regionala Visa vägen-priset, förutsatt att de uppfyller prisets kriterier och kraven uppställda i en extern auktoriserad granskning. Därefter tar Visa vägen-juryn vid och utser de nationella vinnarna – Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare. 

Sveriges tyngsta jury till Sveriges viktigaste pris

Visa vägen-juryns uppgift är att hylla och sätta ljus på de arbetsgivare och eldsjälar som dagligen lyfter människor genom att tro på deras förmågor och se funktion istället för hinder. Vi är mycket glada att kunna presentera denna namnkunniga och otroligt kompetenta jury. Deras tuffa uppgift är att välja ut vinnare bland alla duktiga och passionerade arbetsgivare och eldsjälar. Medlemmar i juryn är:


Jan Scherman, ordförande i Visa vägen-juryn.

Brinner för demokrati och alla människors lika värde. Vi är mycket glada för hans ledarskap i Visa vägen-juryn.


H.K.H. Prins Daniel.

Prins Daniel har ett stort engagemang i arbetet med att inkludera människor i samhället och har tidigare deltagit som prisutdelare i Visa vägen-galan. Vi är mycket glada för hans bidrag till Visa vägen-juryn.


Antje Jackelén, ärkebiskop.

Antje Jackelén bidrar med sin unika kompetens och passion för den sociala hållbarhetsfrågan. Vi är mycket glada för hennes bidrag till Visa vägen-juryn.


Karl-Petter Thorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson har i smått och stort visat sitt stora engagemang för den lilla människan och brinner för inkludering. Vi är mycket glada för hans bidrag till Visa vägen-juryn.


Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Bettina Kashefi tror på människors förmåga att bidra i arbetslivet, även när de faller utanför normen. Hennes erfarenhet inom både politik och näringsliv kommer väl till pass. Vi är mycket glada för hennes bidrag till Visa vägen-juryn.


Mats Eliasson, marknadsdirektör Samhall.