Visa vägen-priset

Visa vägen-vinnare prisades i Luleå

Heimstaden AB vann blev årets arbetsgivare och Jan Jönsson, F21, årets eldsjäl i region Norrland. Två värdiga vinnare som verkligen visar vad Visa vägen-priset handlar om, nämligen att integrera människor som står långt ifrån arbetsmarknaden i sin verksamhet och på så vis skapa mångfald och arbetsglädje för alla.

Temat för prisutdelningen var ”Alla behöver bli sedda”, något som lyftes fram av alla talare på scenen samt de filmer som visades.

Samhalls vd Monica Lingegård talade om några av de människor som genom företagets verksamhet fått möjlighet att både bli sedda och bekräftade, samtidigt som de bevisat att de också har en plats på den öppna arbetsmarknaden.

Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman kallade Visa vägen-priset för ”det viktigaste priset i medmänsklighet”.

– Jag skulle till och med kunna gå så långt att jag kallar det för ett Nobelpris i medmänsklighet, sa Jan Scherman.

Även artisten och låtskrivaren Alexander Engström fick möjlighet att delge publiken sin historia och anknöt också till eftermiddagens tema. Likaså blev Lenita Ericson, kommunalråd från Luleå och prisutdelare, personlig och berättade om sina tankar kring ”rätt person på rätt plats” och att alla behöver få bekräftelse på att man är bra.

Artisten och låtskrivaren Alexander Engström uppträdde under prisutdelningen.

Pristagarna själva var där, just för att de visat sin förmåga att se sina medarbetare och inkludera alla efter funktion, inte hinder.

– Det känns helt fantastiskt att få vinna det här priset, det är nästan så jag inte tror att det är sant, säger Jan Jönsson som blev årets eldsjäl i region Norr.

– Det var inte helt friktionsfritt att få igenom att städningen skulle skötas av Samhall på F21, men jag bestämde mig för att det skulle bli bra och det har det verkligen blivit, fortsätter han.

Bland annat berättar han om en hangar som skulle ställas iordning och som var otroligt smutsig.

– När det här gänget var klara så var det så skinande rent så det var helt otroligt, jag var bara tvungen att åka ut och krama om dem, berättar Jan Jönsson och fortsätter.

– De blev naturligtvis jätteglada, det blir ju alla människor av att få en klapp på axeln.

Årets Eldsjäl region Norrland, Jan Jönsson F21.

Motiveringen för Årets Eldsjäl region Norrland, Jan Jönsson F21, lyder:

Med sitt glödande engagemang är han källan till en lyckad start och en fortsatt väl fungerande verksamhet, där människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden getts möjlighet att inte bara få ett arbete utan också känna sig delaktiga och stolta över sin arbetsplats. Han sprider lugn och trygghet, är tydlig och rak i sina krav samt har alltid nära till skratt och skämt. Han guidar, kommer med feedback och har under hela förloppet visat respekt och förståelse för sina medarbetare och det arbete de utför.

– Roger Sjöstedt har ett patos, där han ser den lilla människan, och hans engagemang och känsla för orten gör att vi lyckas där, säger Maria Petersson som är vd på Heimstaden.

– Jag fastnade för Samhall och det har fungerat bra här i Skellefteå. I år utökade vi samarbetet till att gälla våra fastigheter i Luleå också, säger Roger Sjöstedt.

– Vi har lyft Skellefteå som exempel internt, där Roger Sjöstedt fått berätta mer om det här under vår kick-off, fortsätter Maria Petersson, vd på Heimstaden.

Årets arbetsgivare, region Norrland, Heimstaden AB representerades av Roger Sjöstedt och Gilbert Lundqvist.

Motiveringen för Årets arbetsgivare, region Norrland, Heimstaden AB lyder:

Genom att erbjuda varierande arbete efter årstidens växlingar och fokusera på förmåga hos individen har denna arbetsgivare skapat glada och motiverade medarbetare, som i sin tur gett mycket nöjda hyresgäster. Ibland är nyckeln till framgång något så enkelt som en positiv attityd och arbetsglädje, något du hittar i överflöd här.