Visa vägen-priset

Visa vägen-juryn gräver guld i gruvan

Vattnet droppar från gruvans tak och det påtagligt svalare när vi tar hissen ner 20 meter under marken i Atlas Copcos gruvor. En dramatisk allé av starka lampor och en rosa matta leder fram till Visa vägen-juryn. Under dagen har de granskat Visa vägen-prisets finalister för att hitta den som förtjänar att vinna Sveriges viktigaste arbetsmarknadspris allra mest.

Bland finalisterna finns tre arbetsgivare och tre eldsjälar som en och en får träda inför en kritisk Visa vägen-jury och presentera varför just de ska få vinna. Med ett imponerande engagemang och starka känslor har finalisterna presenterat sig för den månghövdade juryn. Vi bad Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman sammanfatta dagen.

– Det har gjort mig väldigt glad. Vi lever i ett samhälle som är väldigt hårt och tufft. Motsättningarna ökar, rasism och främlingsfientlighet och kategorisering av olika människor sprider sig. Här har jag under flera timmar fått lyssna på människor som berättar en helt annan bild av vårt land. Ett land där man på en massa arbetsplatser inte ser skillnader, utan man ser möjligheter och man ser olika människors kompetens och slåss och kämpar på ett otroligt positivt sätt för det. Det tycker jag är en viktig bild att förmedla. En annan bild än den vi ser i vardagen. Det här är också Sverige. Och det är väldigt positivt.

Nu har ni enats kring en vinnare i respektive kategori. Hur gick urvalsprocessen till?

– Vi har haft sex fantastiskt bra, duktiga och välformulerade nominerade. Både i arbetsgivarkategorin och i eldsjälskategorin. Det var det tuffaste jobb jag har varit med om. Jag vill ge alla förstapriset. Men jag vet att det inte går och att jag måste välja. Min slutsats är att även om vi har enats om en vinnare i vardera kategori, så är alla vinnare som har tagit sig så här långt.