Visa vägen-priset

Visa vägen-galan blev en känslofylld kväll

Under måndagskvällen delades Sveriges viktigaste pris ut under Visa vägen-galan. Stämningen var varm och känslofylld när omkring 800 gäster från toppen av näringslivet, intresseorganisationer och politiken samlades på ett fullsatt Rival i Stockholm.

Visa vägen-galan leddes av Glada Hudik-teaterns Pär Johansson som presenterade filmer, anföranden och uppträdanden av bl.a. arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, Axel Johnssons styrelseordförande Caroline Berg, IKEA-gruppens styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer, artisten Naomi Pilgrim och fotbollsspelaren Kim Källström.

– Låten ”Sink Like a Stone” handlar om att man ska fortsätta kämpa och hålla huvudet högt, även om det är tufft. Jag tycker att det passar bra in på Visa vägen-galan. Fördomar existerar, det är en realitet. De är systematiserade till och med. Men vi får aldrig backa eller ge upp, sa Naomi efter framträdandet.

Kristoffer Sandström årets eldsjäl
Efter Naomi Pilgrims uppträdande presenterade Mats Melin från Glada Hudik-teatern – även känd som ICA-Jerry – tillsammans med Samhalls vd Monica Lingegård, Årets eldsjäl – Kristofer Sandström från Gröna Lund.

Juryns motivering löd:
”Med en värme och ett engagemang som smittar av sig har denna eldsjäl tagit sig an flera projekt med syfte att öka mångfalden på en arbetsplats där många människor möts. Integration i befintliga team samt en stark personlig närvaro i arbetsledningen har effektivt rivit fördomar. Men en blick för kompetens synliggör han olika individers tillgångar och ser ständigt nya möjligheter.”

– Det viktigaste är att tro, att alla kan göra någonting. Alla har en förmåga att göra någonting – det gäller bara att vi som arbetsgivare kan få fram det, sa Kristofer när han tog emot Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl.

Micasa Fastigheter Årets arbetsgivare
Sveriges arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson delade sedan ut priset till Årets arbetsgivare –  Micasa Fastigheters vd Maria Mannerholm.

Juryns motivering löd:
”Med en imponerande självklarhet har denna arbetsgivare konsekvent stått upp mot omgivningens fördomar och försvarat sitt val av medarbetare utifrån deras förmåga att med bästa kvalité utföra det arbete som krävs. I en verksamhet där det personliga bemötandet är väldigt viktigt för de äldres välmående har den här arbetsgivaren sett fördelar och kompetens där andra ser hinder.”

– Saken är den att vi har inte jobbat på något särskilt sätt, utan vi har sett att alla människor har något att bidra med precis på samma sätt som vi gör med alla andra. Människor har en kapacitet, alla kan bidra, alla vill bidra på jobbet. Det är bara att utgå från det helt enkelt, sa vd Maria Mannerholm.

Efter en film som visade fem samhallmedarbetare med outnyttjade kompetenser, blev det känslofyllt i salongen. Till stående ovationer bjöd Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson upp samhallmedarbetaren Thomas Christenson, som har Parkinson, för att prata om hans konst.

– Otroligt, fantastiskt, underbart bra. Det var bland det häftigaste jag varit med om. Jag måste faktiskt säga det. Det tog hårt på känslorna. Man ser vilka otroliga prestationer de här människorna och företagen uträttar. Det var ju för deras ära och för deras skull vi gjorde det här. De här två timmarna handlade bara om en sak – eldsjälar och arbetsgivare som faktiskt gör Sverige bättre. Och det behövs, avslutade Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman.

Se hela galan som film här.