Visa vägen-priset

Värdiga vinnare och tunga talare på Visa vägen

Alla behöver vi någon som tror på oss, var temat för årets Visa vägen-gala. Inför ett fullsatt Rival vid Mariatorget i Stockholm fick tunga representanter för näringslivet, politiken och branschorganisationer uppleva en sedvanligt gripande gala. Och förstås hylla vinnarna – årets arbetsgivare och årets eldsjäl.

Under Visa vägen-galan delas priserna för årets arbetsgivare och årets eldsjäl ut. Priserna syftar till att hylla de hjältar som varje dag gör skillnad när det gäller att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Och förutom prisutdelning innehåller galan ett seminarium där ett antal tunga talare från näringslivet berättar om sin syn på talang och hur man hittar den hos alla individer.

I år gick det prestigefyllda priset till Cristina Forssander (årets eldsjäl) och IAC i Göteborg (årets arbetsgivare). Det var två märkbart rörda pristagare som gick upp på scenen för att ta emot sitt pris.

Tunga talare

Talarlistan gick inte av för hackor. Först ut var Hans-Olov Olsson (vice styrelseordförande för Volvo Cars) pratade om Volvos värdebaserade ledarskap, som är anledningen till att han har stannat på företaget i nästan 50 år;

– Respekt för människan, omsorg om miljön, säkerhetstänkande i alla dimensioner – det skapar energi hos oss allihop.

Carola Lemne (vd för Svenskt Näringsliv) tog över stafettpinnen. Hon menar att det är fullständigt avgörande för Sveriges välstånd att vi utnyttjar alla människors talanger.

– Att se lösningar istället för problem, att vända upplevda svagheter till styrkor – det är tecken på äkta entreprenörskap.

Martin Lundstedt (vd Scania) propagerade ”älska avvikelserna – det är största källan till framgång”.

Erik Strand (ordförande Samhall) uppmanade publiken att ta sitt ansvar genom att anställa personer med funktionsnedsättningar.

Karin Bodin (vd Polarbröd) berättade bland annat om Polarbröds högt satta mål som säger att företaget ska vara helt förnybara i sin verksamhet år 2022, exempelvis genom att enbart använda grön energi.

Jan Scherman (chef på Aftonbladet TV och aktuell med boken ”Räkna med känslorna”) fokuserade på vad varje enskild människa måste göra i vardagen: ”Vi måste alla våga säga ifrån när vi ser människor runt omkring oss bli mobbade eller hotade på grund av ursprung eller funktionsnedsättning. Tystnad får fördomar att gro.”

Randy Lewis är före detta företagsledare och internationell profil inom arbetet med att inkludera människor med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden. Han menade att det är enbart den som är funktionsnedsatt som kan avgöra vad personen kan eller inte kan.

Den framgångsrika entreprenören Isabella Löwengrip fick för några år sedan diagnosen ADHD. Helt plötsligt fick hon svaret på hur hon haft energi nog att bilda ett gäng olika aktiebolag redan innan 24 års ålder. Hon berättade om hur hon väljer att se sin ADHD-diagnos som sin superkraft.

Sist ut var Per Strömberg (koncernchef Ica). Han jobbar stenhårt för att spegla sina kunder genom sina medarbetare och menar att ”mångfald lönar sig – det handlar inte om välgörenhet”.

Med på film var även sportpersonligheterna Erik Hamrén och Pia Sundhage. De inspirerande fotbollsprofilerna pratade bland annat om vikten av att se varje persons unika talanger och att sätta personer på rätt plats i laget. Då kan det uppstå magi.

Stark film, ”Alla behöver någon som tror på oss”

Ett alltid lika uppskattat inslag på galan är den film där några personer med funktionsnedsättningar får ta plats och berätta om sin verklighet. Under vinjetten ”Alla behöver någon som tror på oss” fick vi träffa tre fantastiska – vitt skilda – människor tillsammans med en person som varit till stor betydelse för deras utveckling och ökade självkänsla. Filmen vittnade om känslofulla, nära relationer som varit direkt livsavgörande.

Peter Anderberg var en av de medverkande i filmen. Han jobbar som chaufför på Samhall. Ett jobb som han verkligen älskar. Men det finns en annan sak i livet som Peter brinner passionerat för – och det är 70-talsmusiken. I bandet Soulspine sitter Peter bakom trummorna under turnéer och studioinspelningar. Och på Rival.

För, avslutningen på galan togs i anspråk av ingen mindre än Peter och hans älskade trumset. Publiken fick njuta av ett imponerande trumsolo innan det var dags för mingel och mat.

I vanlig ordning blev årets gala en tillställning som vi kommer minnas med värme under lång tid.

Visa vägen i korthet

Vinnare Visa vägen-priset

Årets eldsjäl: Cristina Forssander, enhetschef Trosa kommun

Årets företagare: IAC, Göteborg

Visa vägen-juryn

Mats Agurén, ekonomie doktor (juryns ordförande)

Kenneth Bengtsson, styrelseordförande och tidigare ordförande Svenskt Näringsliv

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Eva Nordmark, ordförande TCO

Eva Hansdotter, hr-direktör Stena Rederi

Peje Emilsson, grundare av Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver Life

Mats Eliasson, marknadsdirektör Samhall

Henrik Svensson, vd Sweprod (som vann Visa vägen-priset för årets arbetsgivare 2011)

 

Talare

Hans-Olov Olsson, vice styrelseordförande för Volvo Cars.

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv

Martin Lundstedt, vd Scania

Erik Strand, ordförande Samhall

Karin Bodin, Vd Polarbröd

Jan Scherman, chef på Aftonbladet TV och aktuell med boken ”Räkna med känslorna”

Randy Lewis, fd företagsledare och internationell profil inom arbetet med att inkludera människor med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

Isabella Löwengrip, entreprenör och bloggare.

Per Strömberg, koncernchef för Ica.

Moderator: Jenny Strömstedt

 

Galans höjdpunkt

Samhallmedarbetaren Peter Anderbergs fantastiska trumsolo som fick avsluta galan kvalar in på plats ett. Här kan vi snacka talang!