Turné

Elite Hotel Mimer, Umeå
16 september

Med rungande applåder, Konfetti och fanfarer firades Humanice AB och Alice Lundström, som Årets arbetsgivare respektive Årets eldsjäl i Visa vägens region Norrland.

Dela tunréstoppet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En känslofylld eftermiddag

Visa vägen-priset handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 18000 röster fick de tre arbetsgivare och tre eldsjälar med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.

Humanice AB gör skyddsutrustning för brandmän, och de har valt att göra det i Norsjö i Västerbotten, tillsammans med medarbetare som alla har en funktionsnedsättning. Dessa är med och produktutvecklar samt tillverkar produkterna.

– Personalen känner att de är med och skapar produkter som räddar livet på brandmän över hela världen, vilket i sin tur skapar en otroligt stark motivation och positiv arbetsmiljö i Norsjö. Det är väl en av anledningarna till att det fungerar så bra, säger David Hultman, vd för Humanice.

– Och för vår del handlar det inte om att försöka gör en ”god insats”. Vårt gäng i Norsjö gör ett fantastiskt jobb, vilket gör oss konkurrenskraftiga, fortsätter han.

Årets eldsjäl i regionen är Alice Lundström, som till vardags arbetar på socialförvaltningen i Luleå, där hennes uppgift är att försöka få ut människor i arbete.

– Det var ju jättemånga bra kandidater som var nominerade så det var lite otippat att jag skulle vinna, men jättekul! säger Alice Lundström.

– Det är ju mitt jobb att försöka hjälpa människor som hamnat långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka till ett jobb. Ofta handlar det om människor som varit långtidssjukskrivna och som därför har det tufft, så det känns väldigt roligt att det uppmärksammas så här, avslutar Alice Lundström.

Med på scenen som prisutdelare fanns landshövdingen Magdalena Andersson och komikern Olof Wretling, som fick tillfälle att köra en kort version av sitt scenuppträdande ”Diagnoserna i mitt liv”.

– Om man skulle översätta dyslexi till västerbottniska så skulle det bli ”vafan har du skrivit? konstaterade Olof Wretling i sin monolog och publiken skrattade igenkännande.

Han fick sin diagnos som femtonåring och berättade för publiken om alla problem det hade inneburit i skolan. Skammen att vara tvungen att lämna klassen för att gå till specialläraren och hur hans uppsatser kom tillbaka fulla med röda bockar och streck.

– Hur gick det, frågade klasskamraterna. Det blev prickig korv som vanligt svarade jag och de skrattade. Jag skrattade också, fast jag egentligen var ledsen, berättar Olof Wretling.

Idag har han släppt skammen över sin dyslexi och menar att vi i slutändan inte behöver sätta diagnoser. Istället borde vi börja ställa varandra en förlösande fråga så slipper vi ha en massa förutfattade meningar.

Landshövding Magdalena Andersson uppmanade publiken att våga släppa sargen.

– Ni vet det elfte och tolfte budet – så där har vi aldrig gjort och så här har vi alltid gjort. Tänk inte så, våga tänk nytt! Avslutade hon.

Alexander Engström från Skellefteå fanns också med för att underhålla med sång och piano. Alexander har en ovanlig skelettsjukdom som tidigt gjorde honom nästan helt blind. Men det har inte hindrat honom från att utveckla sin musikalitet, och trots att han bara är 18 år har han hunnit med att vara med i både radio och teve med bland annat sin egna låt ”The Lake”.

Efter prisutdelningen var det mingel med pristagare och övriga medverkande, där många passade på att gratulera vinnarna. Dessa går nu vidare till riksfinalen där vinnaren utses på Visa vägen-galan den 25 november på Vasateatern i Stockholm