Turné

Elite Stora Hotellet, Jönköping
9 oktober

Det var skratt, tårar och stående ovationer när de regionala Visa vägen-vinnarna Emina Redzic och Weland AB fick ta emot utmärkelserna som Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare.

Dela tunréstoppet

En känslofylld eftermiddag

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder och som insett att alla behövs. Och med nominerade från hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan. 

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15 000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.

Visa vägen-juryn består av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Årets arbetsgivare i regionen, som innefattar Östergötland och Jönköpings län, är alltså Weland AB som arbetar med laserskärning av plåt och tillverkar bland annat ramper och annat till byggen i Smålandsstenar. Där har man flera medarbetare från Samhall som är med i produktionen och dessutom jobbar tvåskift. 

– Det känns fantastiskt att vara här och höra dessa inspirerande historier från människor som haft det svårt att hitta jobb på grund av en funktionsnedsättning och deras resa till jobb. Och det känns ju ännu bättre att inse att vi är med skapar förutsättningar för dessa personer, säger Björn Henriksson som är vice vd på Weland AB.

– Egentligen är det inget konstigt, vi tror bara att alla kan bidra och att alla måste få en chans att visa det, säger Jonas Welandson som är vd för Weland. 

Årets eldsjäl i regionen heter Emina Redzic och är till vardags arbetsledare på Holsby Metall. Här tillverkas aluminiumprofiler och de är underleverantör till flera kända varumärken. Emina är ansvarig för medarbetarna på en av två fabriker och där har hälften av gänget en funktionsnedsättning, men hon tycker egentligen inte att det är något märkligt.

– Vi har ju alla starka och svaga sidor, och om vi ska fungera så måste vi ju få jobba med det vi kan och är bra på. Det är kanske en lite längre väg att hitta rätt arbetsuppgifter för dessa personer, men det är det värt, säger Emina Redzic.

– Det enda jag egentligen gör är att vara mig själv och försöka bemöta alla som jag själv vill bli bemött, säga ”hej” på morgonen och ”hur hur mår du”. Det behöver inte vara svårare än så, säger Emina Redzic

Med på scenen finns också Jönköpings Näringslivschef Sven Rydell som fick svara på frågan vad kommunen gör för att öppna upp arbetsmarknaden för funktionsnedsatta. 

– Vi har 12000 som arbetar i kommunen och detta är naturligtvis en viktig aspekt för oss i och med att vi är en så stor arbetsgivare, säger Sven Rydell. 

Alexandra Svahnberg från Värnamo, klev upp på scenen och berättade en mycket gripande historia om hur hon gått från en trasslig skolgång, fel umgänge och en rastlös tillvaro, där hon flyttat mycket och haft svårt att behålla ett jobb och till slut blev utbränd, till att få en chans att komma tillbaka till livet och nu fått ett jobb. 

– Det finns mycket i ryggsäcken och massor som varit fel, men nu har jag verkligen hittat rätt i livet och det känns som jag landat, säger hon från scenen och får en lång värmande applåd. 

För musikinslaget står Alexander Engström som spelar, sjunger och skriver egna låtar. Han är endast 18 år men har redan fått stort genomslag med sin musik. Vi får höra berättelsen om Alexander, som föds med en ovanlig skelletsjukdom som leder till att han blir svårt synskadad. 

– Tack vare att musiken så är jag inte längre ”killen med en synskada” utan människor inser att jag är duktig på något, och det känns fantastiskt, säger Alexander Engström.