Vasateatern var fylld till sista sittplatsen när Visa vägen-priset skulle delas ut och det gick nästan att ta på spänningen bland finalisterna när kuvert sprättades och motiveringar lästes. Årets eldsjäl blir Lars Lerin och Grönsakshallen Sorunda tar hem titeln som Årets arbetsgivare. Men det delas även ut ett mycket ovanligt hederspris som går till Partykungen.
Men innan dess har publiken fått uppleva en gala som verkligen underströk vikten av, och fördelarna med, en mångfald i olika kompetenser. Innan kvällens konferencier, Peter Anderberg, dyker upp på scenen är det en del problem som en tekniker försöker åtgärda. Men helt plötsligt börjar han prata med publiken.
Det visar sig vara ståuppkomikern Olof Wretling som klätt ut sig, och tar tillfället i akt framföra en del av sin monolog ”Diagnoserna i mitt liv”. Olof har också varit en bejublad del av turnén och drar ner många skratt när han berättar dråpliga historier ur sitt liv. Men några skratt fastnar lite i vrångstrupen och publiken nickar istället instämmande.
När Olof Wretling kliver av börjar den ”riktiga” galan och Peter Anderberg tar över. Han är en Visa vägen-veteran och bland annat varit med och spelat trummor, sjungit och spelat gitarr med Niklas Strömstedt samt varit konferencier på hela turnén.
Och den första gästen upp på scenen kommer hela vägen från Indien. Det är Shanti Raghavan, som tillsammans med sin man grundade Enable India. Enable India är en verksamhet vars syfte är att utbilda människor med en funktionsnedsättning så de kan göra efterfrågade arbeten i framför allt stora IT-bolag.
Från början handlade det i första hand om att utbilda blinda att via text-till-tal-funktioner hantera dator och bli självgående. Idag arbetar man med flera grupper funktionsnedsatta och är mycket framgångsrika.
– Människor säger ”åh, du är så god” men jag ser det absolut inte så. Jag har världens häftigaste jobb och gör det inte för att jag är god utan för att det så roligt, säger Shanti Raghavan.
Nästa gäst är Samhalls vd Monica Lingegård, som tar avstamp i det klimathot som på olika sätt påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Så hur ska vi då bygga en hållbar framtid? I den visionära bild av en hållbar framtid som Monica Lingegård målar upp tar vi först och främst reda på den mest bortslösade resursen av alla – människan.
– Det spelar ingen roll hur mycket vi minskar utsläppsnivåer av växthusgaser, om vi inte samtidigt ökar insläppsnivåerna av människor. Ledarskap har aldrig varit viktigare än nu, säger Monica Lingegård.
Jenny Dearborn är en av världens femtio mäktigaste IT-kvinnor. Hon hade själv en svår skoltid på grund av bland annat dyslexi och ADHD, innan hon till slut fick hjälp och kunde nå sin fulla potential. Då hon nyligen var i Sverige och föreläste förmedlade hon också en hälsning till galan.
Efter det är det dags för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att komma upp på scenen. Men det är inte för att hålla något längre anförande som utannonserats. Istället ber hon LO:s ordförande, tillika medlem i Visa vägen-juryn, Karl-Petter Thorwaldsson att komma upp på scenen och hjälpa henne med ett hederpris.
Och för att sätta priset i perspektiv har Visa vägen-juryns hederspris bara delats ut tre gånger tidigare. Exempelvis stod Antonia Ax:son Johnson på scenen för några år sedan för att motta hedersutmärkelsen för Axel Johnsongruppens arbete.
Och det blir Partykungen som vinner hederspriset, och grundaren Joel Svensson får komma upp på scenen och ta emot det. Faktum är att han startade sitt företag för att kunna ge sin mamma ett arbete. Hon har en autismspektrumdiagnos, och hade varit arbetslös i flera år när Joel bestämde sig för att dra igång Partykungen. Nu är det tio år sedan, och Joels mamma har fått många arbetskamrater som också haft svårigheter att komma in på arbetsmarknaden av liknande skäl.
– Hela vår personalpolitik bygger idag på det här tankesättet. Vi tror att vi kan bidra till medarbetarnas utveckling och att de kan bidra till vår, säger Joel Svensson.
Partykungen har sedan tidigare fått många utmärkelser för sin verksamhet, både inom e-handelsbranschen och för sin fantastiska företagskultur, men Visa vägen-juryns hederspris kommer att få en mycket speciell plats hos Partykungen.
– Jag tror vi är ett bra exempel på hur ett företag kan arbeta med människors förmågor, utveckla dem och få medarbetarna att göra ett fantastiskt jobb, säger Joel Svensson.
Efter hederspriset kommer Cobhams Asuquo upp på scenen. Han är producent, singer/songwriter, pianist, entreprenör, föreläsare och blind sedan födseln.
Den vanliga inställningen till människor med en synnedsättning är att de gör fantastiska saker trots att de inte ser eller har svårt att se. Cobhams Asuquo har den motsatta inställningen, vilket han pratar om mellan sina två sånger. Han väljer istället att lyfta de fördelar som det ger, samt att vi alla borde vara mer ”blinda”. Exempelvis vara blinda för ovidkommande saker, så vi blir mer fokuserade på det som är viktigt, eller känna blind tilltro till andra människor. Han berättar att livet har lärt honom att det är viktigt att tro på andra människor, även om de ibland sviker honom.
Efter Cobhams Asuquos två sånger är det så dags för prisutdelningarna av Visa vägen-priset i kategorierna Årets eldsjäl och Årets arbetsgibare, och med den inramning som getts är det nog ingen som tvivlar på epitetet ”Sveriges viktigaste pris”.
Cermonimästare för prisutdelningen är Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman.
Som traditionen bjuder börjar Visa vägen-galan med eldsjälspriset. Årets finalister kommer från Luleå i norr till Åstorp i söder och representerar folkrörelser, kommun, socialtjänst, industri, restaurang och mycket mer. Finalistfältet visar verkligen att eldsjälar finns överallt och verkligen kan göra hela skillnaden för att människor ska känna sig sedda och uppskattade.
Prisutdelare är Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén, som även sitter i Visa vägen-juryn, och det är en närmast andäktig stämning när motiveringen läses upp. Årets eldsjäl är Lars Lerin, som med sin tv-serie Lerins lärlingar ger människor med en funktionsvariation en möjlighet att utveckla sina konstnärliga sidor.
Tyvärr kan han inte medverka, då han blivit sjuk men låter hälsa att han är oerhört stolt och glad över priset. Istället kliver Eva Beckman från SVT upp på scenen för att ta emot priset å Lars Lerins vägnar. Det är Eva Beckman som köpt in serien Lerins lärlingar och det är uppenbart att hon också brinner för alla människors rätt att både bidra och utvecklas.
– Det här engagemanget är väldigt äkta för Lars. Efter att första programserien var över fortsatte han att träffa sina lärlingar varje onsdag eftersom han tyckte så mycket om det, säger Eva Beckman.
– Jag kan avslöja att det även kommer ett specialprogram med Lars Lerin och hans lärlingar lagom till jul, berättar Eva Beckman från scenen och får en stor applåd.
Nästa prisutdelare att komma upp på scenen är H.K.H. Prins Daniel, som även han sitter i Visa vägen-juryn. Hans uppdrag är att dela ut priset till Årets arbetgivare.
Och när Christer Läckgren, vd på Grönsakshallen Sorunda, kommer upp på scenen för att ta emot priset visar det sig att det finns en koppling dem emellan. Prins Daniel var nämligen och besökte Grönsakshallen Sorunda för fyra år sedan, och den bild som då togs på Prinsen och några medarbetare har en hedersplats på Prinsens skrivbord.
– Det var några år sedan jag var hos Grönsakshallen och det gjorde ett väldigt starkt intryck på mig som jag inte vill glömma, säger Prins Daniel när han berättar om besöket och bilden. Nu är det dags att runda av galan, och som vanligt är det Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson som står för det.
Efter att ha berättat en historia som handlar att vi måste bli duktigare på att se allt det positiva som människor har att ge ger också Mats en stor eloge till Visa vägens egen ”Zlatan”, Peter Anderberg. Ingen trodde på honom och det han erbjöds var att bli sjukpensionär, men idag är han både lastbilschaufför och konferencier för galan.
Efter en lång, stående ovation för Peter Anderberg, ber Mats ”den modigaste personen i salongen” att komma upp scenen. Det är Marie Lundgren från årets medarbetarfilm som Mats syftar på, och som nu tar plats på scenen.
Hon får berätta lite om den svåra perioden i sitt liv och det självmordsförsök hon gjorde. Och budskapet är tydligt, våga visa att du bryr dig om dina nära och kära. Sluta aldrig fråga hur det är och stå på dig, även om du inte får ett ärligt svar första gången.
Och därmed knyts hela galan ihop. För det handlar dels om alla människor som verkligen vill göra de osynliga synliga, därför att de vet alla behövs och att alla mår bra av det. Och sedan det självklara i att alla mår bra av att vara behövd och få vara synlig.
Därmed är galan slut för denna gången, och hela Vasateatern lyfter verkligen när Cobhams Asuquo sätter sig vid pianot och tillsammans med husbandet framför ytterligare en sång. Om Visa vägen-priset är Sveriges viktigaste pris? Ja, ingen som var på galan kommer i alla fall att säga emot.