Visa vägen-priset

Pontus Kåmark blev Årets eldsjäl i Göteborg

Visa vägen-priset delas ut till de arbetsgivare och eldsjälar som på ett aktivt sätt väljer att verka för att alla utifrån funktion, inte hinder, ska få möjlighet att förverkliga sina möjligheter på den öppna arbetsmarknaden. Som årets eldsjäl utnämndes Pontus Kåmark, tidigare fotbollsspelare i landslaget och IFK Göteborg, numera vd för Swesam AB.

Tanken är att lyfta fram arbetsgivare och eldsjälar som på ett alldeles särskilt sätt lyckats med detta, inte för att de i första hand är snälla utan för att de inser hur viktigt det är ur alla aspekter. Arbetsgivarna ska därmed vara goda exempel hur de och deras kunder, samhället och den enskilde medarbetaren vinner på detta. Eldsjälen ska i första hand brinna för att bryta utanförskap och göra skillnad genom sitt sätt att vara och agera.

I Göteborg stod Peter Anderberg på scenen – lastbilschaufför, trummis och tidigare Samhall-medarbetare. Han berättade sin historia från sjukpensionär till arbete och utbildning via Samhall, och budskapet var tydligt.

– Du måste ge dig själv förutsättningar, genom utbildning och genom att tro på dig själv, sa han och fick rungande applåder.

Den före detta Samhall-medarbetaren Peter Anderberg.

Som Årets eldsjäl utnämndes Pontus Kåmark, tidigare fotbollsspelare i landslaget och IFK Göteborg, numera vd för Swesam AB.

– Det är egentligen en laginsats, säger Pontus Kåmark med en tydlig sportreferens och fortsätter.

– Även om jag fick nomineringen nu så går priset till alla mina medarbetare. Så jag ska försöka bära fanan högt och dela med mig av det här till alla som är eller har varit med.

– Det kan låta lite som en klyscha det där med team och allt sånt där, men det är precis vad det handlar om. I ett lag kan inte alla vara Zlatan men alla är lika viktiga, och vi är otroligt tacksamma för alla fantastiska människor i laget och alla hos oss har faktiskt olika styrkor, säger Pontus Kåmark.

– Det var Samhall som kontaktade oss från början och vi blev jätteintresserade. De flesta av oss kommer från en bakgrund där man spelade fotboll på rasterna och alla fick vara med, och det är väl lite så vi tänker nu också, säger Pontus Kåmark.

Pontus Kåmark går nu till riksfinalen i Stockholm den 19 november, där Visa vägen-juryn kommer att utse en riksvinnare.

Se inslag från SVT här.