Visa vägen-priset

Partykungen prisas i Sundsvall

En både rörd och entusiatisk publik på Englaporten i Sundsvall firade Visa vägen-vinnaren Partykungen, som tog emot priset som Årets arbetsgivare i region Jungfrukusten.

Partykungen har gått från noll till närmare 200 miljoner i omsättning på tio år, och det är inte slut där. Nu väntar resten av Europa på att erövras av deras partytillbehör och roliga prylar.

Så vad är hemligheten bakom denna framgång? Säkert flera, men det många inte vet är att grundaren Joel Svensson startade företaget för att ge sin mamma ett jobb. Mamma Eva hade nämligen varit arbetslös i flera år, mycket på grund av en aspergerdiagnos som sågs som ett problem hos många arbetsgivare.

Men Joel visste vad hon kunde och gav henne ett jobb i 50-årspresent. Än idag jobbar Joels mamma på lagret hos Partykungen och plockar varor och packar snabbare än de flesta, men idag har hon tuff konkurrens från många andra med liknande diagnoser och funktionsnedsättningar som också jobbar på lagret.

För detta är Partykungens kanske viktigaste framgångsrecept – låt allas talang och förmågor komma fram och se till att de får göra det de är bra på.

Carl Nyqvist och Joel Svensson.

Under de tio år som företaget funnits, har det hela tiden funnits en tydlig tanke om att ta tillvara människors olika talanger och förmågor.

– Vi har jobbat med den här filosofin sedan starten. Och eftersom vi expanderar hela tiden så ökar också vårt behov av människor med olika talanger och förmågor, de här medarbetarna är helt klart en del av vår framgångsfaktor, säger Joel Svensson som är grundare och vd för Partykungen.

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori. I år består Visa vägen-juryn av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.