Visa vägen-priset

Unikt hederspris till Partykungen på Visa vägen-galan

Partykungen vinner Visa vägen-juryns hederspris och de gör det på grund av sin speciella affärsidé och företagskultur där företaget medvetet jobbar med att få in personer med funktionsnedsättningar i verksamheten.

Och för att sätta priset i perspektiv har Visa vägen-juryns hederspris bara delats ut tre gånger tidigare. Exempelvis stod Antonia Ax:son Johnson på scenen för några år sedan för att motta hedersutmärkelsen för Axel Johnsongruppens arbete.

När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark därför säger att hon ska dela ut ett hederspris förstår alla i lokalen att detta är något mycket speciellt. Till sin hjälp har hon LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, tillika medlem i Visa vägen-juryn, och det utbryter ett enormt jubel när Partykungens namn läses upp.

Faktum är att Joel Svensson startade sitt företag för att kunna ge sin mamma ett arbete. Hon har en autismspektrumdiagnos, och hade varit arbetslös i flera år när Joel bestämde sig för att dra igång Partykungen. Nu är det tio år sedan, och Joels mamma har fått många arbetskamrater som också haft svårigheter att komma in på arbetsmarknaden av liknande skäl.

– Hela vår personalpolitik bygger idag på det här tankesättet. Vi tror att vi kan bidra till medarbetarnas utveckling och att de kan bidra till vår, säger Joel Svensson.

Partykungen har sedan tidigare fått många utmärkelser för sin verksamhet, både inom e-handelsbranschen och för sin fantastiska företagskultur, men Visa vägen-juryns hederspris kommer att få en mycket speciell plats hos Partykungen.

– Jag tror vi är ett bra exempel på hur ett företag kan arbeta med människors förmågor, utveckla dem och få medarbetarna att göra ett fantastiskt jobb, säger Joel Svensson.

Årets arbetsgivare blir Grönsakshallen Sorunda, som likt partykungen gör ett fantastiskt jobb med att hitta rätt kompetens till rätt arbetsuppgift, och skapar på så sätt en enorm mångfald.

Lars Lerin, är Årets eldsjäl, och vinner för sin tv-serie Lerins lärlingar där han låter människor med funktionsvariationer utveckla sina olika konstnärliga talanger.

Motivering för hederspriset.

Hederspristagaren har vänt upp och ned på många begrepp. Vad är egentligen viktigt och vad kommer först – människorna eller verksamheten? Och behöver de verkligen stå emot varandra?

Genom att hitta affärskritiska talanger och förmågor hos människor som andra ratat, krossar de fördomar och bryter normer. Och i takt med att medarbetarna vuxit har de också mångdubblat sin omsättning på bara några år. Det gör att de förtjänar att hyllas som både drottningar och kungar.

Joel Svensson, vd och grundare för Partykungen