Margareta Frost-Johansson
- 629
- Årets eldsjäl
- Götaland
Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Västra nomineras för sitt mångåriga engagemang för att underlätta och göra livet lättare för personer med kognitiva funktionsvariationer.
Margareta har arbetat under drygt 30 år arbetat intensivt med att förbättra livssituationen med tanke på mat, hälsa och livskvalitet för många målgrupper. Under den senaste åtta åren har Margareta framför allt arbetat med personer med olika funktionsvariationer. Bland annat genom att ta fram digitala verktyg som ökar självständigheten och hjälper många personer med funktionsvariationer i vardagen och ger dem en bättre livskvalitet.
Arbetet innebär utveckling av fyra kostnadsfria appar för personer med funktionsvariationer varav två (spelappen GoGlad – som motiverar till rörelse på ett kul och motiverande sätt och appen TAKK-för-maten som är en kokboksapp med film, tal och tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) är under utveckling.
Apparna Matglad och MatGlad-helt-enkelt innebär produktion av två applikationer som är banbrytande i sin pedagogik, plattform och design. Med Matgladapparna används ny teknik för att inspirera och ge stöd till personer med intellektuella funktionsvariationer så att de kan klara sin vardag och genom detta också ge ökat självförtroende och självkänsla. Det innebär att de, själva eller med stöd av personal, kan använda en app i sin smartphone/surfplatta för att påverka och planera sina måltider, handla och laga mat. Apparna har idag laddats ner över 200 000 gånger.
Margareta har genom sitt team bidragit till att apparna blivit både anpassade som ett motivations- och inspirationsstöd för personal men framför allt så att de har blivit ett roligt, enkelt och lustfyllt hjälpmedel/verktyg för målgruppen – personer med kognitiva funktionsvariationer. Margareta och samtliga i teamet har varit delaktiga i hela processen med användartester, information/utbildning av personal inom LSS-verksamheten och har varit drivande för att implementera verktyget i verksamheten. Hela tiden med målgruppens bästa för ögonen.
Arbetet med kokboksappen Matglad har gett nya infallsvinklar och ur projektet Matglad har ytterligare fem projekt utvecklats som Margareta är ansvarig för. Det gäller:
Matglad-ambassadörer, att bli MatGlad-ambassadör innebär att man lär sig hur MatGlad-appen fungerar och sedan lär andra hur den används. Med kunskap om appen MatGlad kan de som använder den påverka och planera innehållet i sina måltider, sköta sina inköp och tillaga sin mat, själva eller med stöd av personal.
MatGlad e-skola, är ett utbildningsmaterial om mat och måltider speciellt producerat för personal som arbetar inom funktionshinderverksamheten, men kan vara ett stöd i andra verksamheter. Läs mer på www.matglad.nu
Välkommen-på-middag, innebär måltidsglädje och social samvaro för personer som behöver lite extra stöd i vardagen. I Välkommen-på-middag träffas deltagarna hemma hos varandra och bjuder på middag var sin gång. Hela idén och målet är att träffa nya vänner och ha roligt tillsammans. Läs mer på www.valkommenpamiddag.nu
Kokboken MatGlad, som passar både barn, ungdomar och vuxna, allt från nybörjare till lite mer vana matlagare. De härliga matbilderna lockar till matlagning och de stegvisa anvisningarna gör det enkelt! Recepten i kokboken MatGlad presenteras precis som i appen på ett sammanfattande och överskådligt sätt. Genom sitt pedagogiska upplägg och sin design gör Kokboken MatGlad det lätt för alla att laga mat och lyckas i köket.
GoGlad, spelet som motiverar till rörelse genom gamification. GoGlad är ett digitalt spel med syfte att göra livet rörligare och roligare och som i första hand riktar sig till ungdomar och vuxna med intellektuella funktionsvariationer. GoGlad-spelaren samlar och sår virtuella frön på en valfri verklig plats. Den virtuella plantan sköts och skördas sedan på samma fysiska plats där den såtts. För att komma vidare i spelet krävs att spelaren går ett visst antal steg. Spelet GoGlad är under utveckling och beräknas att vara klart 2021. Läs mer på www.goglad.nu
TAKK-för-maten, TAKK-för-maten är en kokboksapplikation, som använder bilder, filmsekvenser, text, tal och tecken för att visa hur man lagar mat. Den digitala kokboken underlättar vardagen och gör matlagningen tydlig, rolig och inspirerande! TAKK-för-maten förenklar matlagningen för alla människor som har nytta av att använda TAKK i sin kommunikation, såsom:
• hörande personer med intellektuell funktionsvariation, försenad eller avvikande språkutveckling
• personer med tal- och språkstörningar
• personer med förvärvad skada genom sjukdom eller olycka
• personer med psykisk ohälsa och/eller utmattningssyndrom
• pedagoger och elever i grund- och gymnasiesärskolan i ämnet hem- och konsumentkunskap.
Margareta har genom sitt engagerade arbete och genom arbetet med Matglad, stärkt dessa människors möjlighet att ta kommandot över sin mat och hälsa. Självkänslan och självförtroendet växer hos målgruppen i takt med att de klarar av att tillreda sina måltider, och samtidigt görs en insats för folkhälsan. Matglad nått ut brett via olika kommunikationskanaler och gett möjlighet för personal att använda materialet som stöd när man på ett aktivt sätt ska inspirera och stödja personer med lindriga funktionsvariationer så att de blir delaktiga i besluten som rör den egna maten i sin vardag.
Rösta på Margareta Frost-Johansson
Röstningen är avslutad.
Så här fungerar röstningen
Leta upp personen eller arbetsgivaren du vill rösta på och fyll i din e-postadress i rutan. Tryck på "skicka in röst"
Titta i inkorgen för e-postadressen du angav vid röstningen. Där hittar du ett mail med en länk för att bekräfta din röst. Tryck på länken.
Tryck på knappen "bekräfta min röst". Klart!