Visa vägen-priset

Niklas gjorde sitt livs resa hos Visa vägen-finalisten

Från utstött och arbetslös till hoppfull och anställd. Niklas Karlsson gjorde sitt livs resa på bara 14 månader hos Visa vägen-finalisten Lenanders Grafiska. Utan Roland Kihls stöd och känsla för matchning hade framgångssagan aldrig varit möjlig. 

En strålande glad Niklas Karlsson slår upp portarna till sin arbetsplats. Han hälsar glatt på Roland Kihl och det går inte att ta miste på den goda personkemin. Varm, tillitsfull och skämtsam. Niklas Karlsson arbetar med grafisk efterbearbetning på tryckeriet Lenanders Grafiska i Kalmar. En gång i månaden kommer Roland från Samhall för att följa upp övergången. Det är alltid glada återseenden med prat om både jobb, resor, kärlek och allt annat som gör livet värt att leva.

– Vi delar egenskapen att se det ljusa i tillvaron. I grunden tror jag att det har varit en förutsättning för Niklas fantastiska resa, säger Roland.

När allt förändrades

Roland träffade Niklas första gången i april 2012. Då var det en helt annan kille han såg.

– Han var tillbakadragen och hade dålig självkänsla. Samtidigt gav han ett fint intryck och signalerade att han verkligen ville någonting. Han hade potentialen när han kom till oss.

Då var Niklas 24 år och hade aldrig haft en anställning tidigare. Han hade varit mobbad, misshandlad och utstött hela sitt liv. En hörselnedsättning hade under skoltiden feltolkats som underbegåvning. Efter skolan följde praktikplatser där det destruktiva sociala mönstret fortsatte. Självkänslan var på botten när Niklas kom till Samhall. Men när Niklas träffade Roland förändrades allt.

– Roland såg mig och trodde på mig. Det betydde allt, säger Niklas med eftertryck.

Som gruppledare är det Rolands uppgift att stötta människor och skapa bra arbetsgrupper på Samhall. Hos Samhall blev Niklas för första gången i sitt liv accepterad och omtyckt. Självförtroendet växte och i takt med det även förmågan att ta för sig.

– Som gruppledare gör jag täta återkopplingar, bekräftar och stimulerar till eget ansvar för sin utveckling. Niklas hade ett driv redan från början och utvecklades snabbt när han kom i rätt grupp.

Från bemannad lösning till fast anställning

Roland har en bred branschkunskap och ett kontinuerligt samarbete med många företag. Lenanders Grafiska är ett av dem. När företaget stod i begrepp att göra en utbyggnad uppstod behovet av utökat städ. Roland tänkte direkt på Niklas som hade hunnit förkovra sig i trappstädning och golvvård på Samhall. Genom bemanning hyrdes Niklas ut till Lenanders. Niklas fick nu chans att visa vad han gick för. När bemanningsuppdraget var slutfört, förlängdes Niklas tid på Lenanders genom en praktikplats i produktionen. Han lärdes upp vid falsmaskinen och utvecklade sig snabbt inom yrket. Praktikplatsen skapade ett behov hos arbetsgivaren.

I juni förra året erbjöds därför Niklas en fast heltidsanställning på Lenanders. Då hade Niklas varit anställd på Samhall i 14 månader, den mesta tiden förlagd på Lenanders. Företagets ägare är minst sagt nöjd.

– Niklas är alltid glad och väldigt duktig, säger Magnus Gottfridsson, ägare på Lenanders.

Visa vägen

För sina insatser för personer med funktionsnedsättning tilldelades Lenanders förra året Samhalls regionala Visa vägen-pris.

– Roland är alltid oerhört skicklig på matchning. Vi kommer definitivt att fortsätta anställa genom Samhall, säger Magnus vidare.

Resan

För Niklas har tiden på Samhall inneburit en lång individuell resa på väldigt kort tid. Han byggde upp sin självkänsla och insåg att han var behövd. Niklas visade även att han hade förmågan att se och stötta andra människor. Det gjorde att han snart blev en god mentor för nyanställda inom Samhall. Som en extra bonus träffade han sitt livs kärlek, Sofia, på Samhall.

– Livet har blivit bättre än vad jag någonsin kunnat drömma om. Nu är jag en riktig Svensson och det har jag Roland att tacka för, säger Niklas och ler stort.

Fakta / Niklas Karlsson

niklas_karlsson-portraitÅlder: 26 år.
Bor: Nybro.
Familj: Sambo.
Gör just nu: Produktionstekniker på Lenanders Grafiska.
Antal år på Samhall: Drygt 1. Drivkraft: “Allt det mörka jag upp-levt har lärt mig att alltid fokusera på det ljusa i tillvaron.”