Visa vägen-priset

Lena Maria Vendelius: Alla har något att ge

Lena Maria Vendelius sitter på en stol.

En av årets talare när Visa vägen-priset delas ut den 22 november är Lena Maria Vendelius, som har vunnit VM-guld i simning, släppt 50 skivor och turnerat över hela världen. Och aldrig låtit det faktum att hon saknar armar stoppa henne från att följa sina drömmar. 

– Det känns fantastiskt roligt att få vara med på Visa vägen-galan, säger Lena Maria Vendelius. Den går helt i linje med de frågor som jag jobbar med. Jag längtar efter en värld där alla människor får vara precis som de är och leva på samma villkor som alla andra oavsett förutsättningar.
Lena Maria Vendelius föddes utan armar och med ett ben som är hälften så långt som det andra. Men det har inte hindrat henne från att nå framgångar som de flesta bara kan drömma om. Några exempel: Hon har vunnit dubbla VM-guld i simning och tävlat vid Paralympics i Seoul 1988. Hon har släppt drygt 50 skivor, gjort 75 turnéer i Asien och sjungit på invigningen av Paralympics i Nagano 1998. Dessutom har hon skrivit flera böcker, fått medalj av Kungen och föreläst runtom i världen.

När hon nu för första gången medverkar på Visa vägen-galan ska hon både sjunga och hålla tal.

– Jag kommer att prata om alla människors okränkbara värde och att alla har något att ge. Jag tror att alla kan leva ett rikt liv som är till glädje både för sig själv och andra om man tar vara på de möjligheter man har.

– Jag kommer också att prata om att ensam inte alltid är stark. Vi behöver andra för att bli starka, lyckliga och må bra. 

Under sitt framträdande vill Lena Maria Vendelius sprida både inspiration och glädje. Själv får hon ofta frågan hur hon kan vara så glad, trots sina fysiska begränsningar. 

– Jag tror att det dels beror på min personlighet, jag är positiv till min natur och ser det jag har i stället för det jag inte har. Sedan har jag haft en bra uppväxt med bra föräldrar som alltid har låtit mig drömma fritt. Jag har aldrig sett min funktionsvariation som något negativt, utan hittade tidigt sätt att se det som en tillgång som har hjälpt mig att nå mina mål.