Visa vägen-priset

Joanna Halvardsson är årets eldsjäl!

När det prestigefulla priset Årets eldsjäl delades ut under Visa vägen-galan var det en rörd Joanna Halvardsson som till stående ovationer fick gå upp på scenen. “Jag är tjejen från Hagfors som ingen ville umgås med under hela min skolgång, och nu står jag här och tar emot pris av prinsessan”, sa hon och möttes av publikens jubel. 

Det var en påtagligt rörd Joanna Halvardsson som stegade upp på Vasateaterns scen för att under jublet och applåderna från Sveriges mest prominenta beslutsfattare inom både politik och näringsliv ta emot priset som Årets Eldsjäl 2018. Visa vägen-priset kallar sig lite osvenskt ”Sveriges viktigaste pris”, eftersom det handlar om att prisa den arbetsgivare och den eldsjäl som på ett extraordinärt sätt är en föregångare och visar vägen för andra.

Och det man visar vägen till är olika sätt att inkludera människor som står långt ifrån arbetsmarknaden och ta dem från utanförskap till gemenskap.

I Joannas fall handlar det i första hand om hennes sätt att både inspirera och utbilda företag i att förstå potentialen som människor med neuropsykiatriska sjukdomar eller bipolär sjukdom har.

Genom sin blogg och sina föreläsningar delar Joanna Halvardsson öppet med sig om livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2. “Alla kan ha ett jobb, om de får ha det på sina egna villkor” och “Autism är ingen sjukdom”, är några av hennes mantran som inspirerat många människor runt om i Sverige. Priset delades kvällen till ära ut av prinsessan Sofia, och efter galan var det en glad och uppenbart tagen Joanna Halvardsson som andades ut med en gigantisk blombukett i famnen.

Grattis Joanna! Vad betyder det här priset för dig?

– Det betyder jättemycket. Att få bekräftat att det man gör när man står och tjatar och berättar om samma saker hela tiden – att det faktiskt gör nytta. Det betyder absolut allt.

Vad motiverar dig till att fortsätta föreläsa, blogga och inspirera? 

– Det är alla mail, alla kommentarer och alla människor som kommer efter föreläsningar och tackar och känner igen sig. Det blir en bevis på att man gjort skillnad och det blir en drivkraft i sig. Jag kan inte göra något åt det jag varit med om i mitt liv, men att berätta min historia kan hjälpa andra så att de slipper gå igenom samma saker.

Vad behövs för att skapa mer inkludering i samhället och minska utanförskapet på arbetsmarknaden? 

– Det är enkelt: vi måste börja se individer istället för diagnoser och sjukdomar. Alla människor har styrkor.

Galans tema var “Att bli sedd”, vem var det som såg dig och vad innebär det att bli sedd? 

– Det har varit många som sett mig, lärare och andra som pushat mig till att starta eget företag och så. Det betyder allt att ha någon eller några som tror på en, när alla andra inte gör det. Jag önskar att alla kunde få bli sedda och att alla kunde se det jag ser; att en funktionsnedsättning kan bli en funktionsförbättring om man bara får en chans. Vårt samhälle går miste om många superhjältar om vi inte tar vara på den arbetskraft som faktiskt finns.

Varför är det viktigt aldrig sluta prata om de frågor som du brinner för? 

– Vi måste hela tiden prata om inkludering, annars missar vi väldigt kompetenta personer som aldrig får chansen, eftersom de inte fått ha någon röst eller någon som backat dem. Det är som sagt verkligen personer med superkrafter som vi går minste om, som verkligen vill och kan jobba och bidra.

Vad är dina tankar just nu? 

Det känns väldigt skönt att få priset, men också konstigt. Det är otroligt svårt att sätta ord på det. Jag har varit mobbad och ingen har velat umgås med mig, och helt plötsligt är jag här och får ta emot pris på den här scenen. Jag behövde inte vara elak mot någon – jag tog mig hit ändå.

Läs Joanna Halvardssons blogg på https://www.joannahalvardsson.se.