Visa vägen-priset

”Jag brinner för att inkludera människor”

Porträttbild av Hélène Barnekow.

När Visa vägen-priset delas ut den 22 november kommer galans besökare få chansen att möta Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och en ständig förkämpe för mångfald och inkludering i arbetslivet.
– Jag brinner för att inkludera människor! För mig har det alltid varit en viktig del av företagandet, säger hon. 

Att stå på scenen och prata om hur vi kan skapa ett mer inkluderande arbetsliv är ett självklart val för Microsofts vd Hélène Barnekow. Hon brinner för människor och har hela sitt arbetsliv kämpat för mångfald och inkludering på sina arbetsplatser. 

– De här frågorna är så viktiga för mig, och för samhället i stort. Samhall och Visa vägen-priset gör ett fantastiskt jobb i att bidra till att bygga ett mer inkluderande samhälle. 

Från sin plattform som en av tech-branschens mäktigaste har Hélène Barnekow arbetat med inkluderingsfrågan i över 25 år. I år är första gången hon är med på Visa vägen-galan, där hon kommer att dela ut priset till Årets eldsjäl och intervjuas på scenen av Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman. 

– Det ska bli jättekul! Det är inspirerande att träffa en massa spännande människor och få höra massa spännande exempel på vad som görs i realiteten för att främja inkludering. Det ser jag fram emot! 

Temat för årets gala är arbetsgemenskap, en ständigt aktuell fråga för en ledare på ett av världens största bolag.

– På Microsoft arbetar vi brett med mångfald, inkludering och tillgänglighet. Det handlar om allt från hur vi lyckas locka till oss talanger från alla delar av samhället, inte bara med hänsyn till kön utan också olika bakgrunder och förutsättningar, till att förstå de privilegier man har när man inte tillhör de här grupperna. För att kunna behålla talanger som kommer till oss är en inkluderande kultur helt avgörande. 

Hélène Barnekow ser fram emot att bidra med sitt perspektiv på mångfald och inkludering. 

– Näringslivet är min förändringsplattform, och frågan om inkludering är viktig för samhället och därmed också för näringslivet. Jag vill visa att det är viktigt och jag vill prata om vad techbolag kan göra. Techbolag har kraft att möjliggöra mångfald och tillgänglighet, många nya hjälpmedel är på gång. Det är en spännande tid. 

Fakta:

Namn: Hélène Barnekow

Ålder: 57.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: 21-årig dotter och 18-årig son.

Jobb: VD Microsoft Sverige, sitter i styrelsen på GN Store Nord A/S. 

Förebild: Melinda Gates.

Fritidsintresse: Träna, promenera, yoga, umgås, läsa skönlitteratur.