Visa vägen-priset

Blir Iréne Johansson Årets eldsjäl?

Irene Johansson är tidigare professor i fonetik vid Umeå universitet och professor i specialpedagogik vid Karlstad universitet. Iréne har sedan slutet av 1970-talet utvecklat en modell till språkträning för individer som kallas Karlstadmodellen.

Iréne Johansson är finalist i Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Vi har ställt några frågor henne om att gå i bräschen för personer med funktionsnedsättningar och bryta deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Hur kändes det att tala framför juryn på audition?

– Det var pirrigt, men kändes ändå bra. Hela juryn utstrålade ett genuint intresse och var mycket vänliga.

Hur känns det att vara nominerad?

– Jag var på semester i Serbien när jag fick ett märkligt mejl som jag inte öppnade då. När jag kom hem läste jag innehållet. Första tanken var att det är ett misstag. Samhall? Det handlar ju om jobb. Men jag arbetar med mycket större framförhållning. Det är snarare förberedelser för jobb som jag arbetar med.

Varför har du blivit nominerad?

– Det handlar om kopplingen mellan att ha ett språk eller att inte ha ett språk och förutsättningarna för att få en plats i på arbetsmarknaden.

Alla har rättigheten att få vara delaktiga på arbetsmarknaden.

Visa vägen-priset delas ut för att uppmärksamma de som föregår med gott exempel, vad tycker du är viktigt att uppmärksamma?

– Alla har rättigheten att få vara delaktiga på arbetsmarknaden. Och det innebär att vi andra har skyldigheter. Du och jag och alla vi andra som inte har funktionsnedsättningar har en skyldighet är att se till att folk är förberedda för arbetslivet. Det betyder att vi måste ändra skolan så att alla får nödvändig kunskap för att kunna ta del av arbetslivet. För det måste du ha ett språk. Det vill jag sprida.

Visa vägen-priset delas ut den 20 november på Rival i Stockholm. Då avslöjas vem som vinner.