Visa vägen-priset

Grönsakshallen Sorunda är Årets arbetsgivare

Grönsakshallen Sorunda tilldelas Visa vägen-priset som Årets arbetsgivare 2019. Inom Sorundahallarna ser man till människors förmåga istället för oförmåga – alla har en plats i arbetslivet. Det finns en övertygelse om att det blir lättare att nå större framgång genom att låta medarbetare få fokusera på det de är bra på. Vd Christer Läckgren berättar att det synsättet har gjort det enkelt att anställa personer med funktionsnedsättning.

”Många av våra Samhall-medarbetare är våra bästa glädjespridare och vi vill tro att vårt samarbete skapar en ökad acceptans och förståelse för att människors olikheter utvecklar oss som individer, företag och samhälle” säger Christer Läckgren som är vd för Grönsakshallen Sorunda.

Ni har gjort en rejäl resa, från enkel till hypermodern grönsakshandel. Och samtidigt lyckats skapa en prisad arbetsplats. Vad gör en arbetsplats bra?

– Att människor trivs och utvecklas. Det är oerhört viktigt att människor är drivande och att samarbetet mellan avdelningar fungerar. Det gör det hos oss. Sedan många år ser vi till människors förmåga. Den med en arm är bättre på uppgifter som ska utföras med en hand.

Vad skiljer er från andra bra arbetsplatser?

– Jag vet ju egentligen bara hur vår är. Men vår skiljer sig från många på det sättet vi jobbar med mångfald. Vi arbetar med cirka 70 personer från Samhall varje dag. De är i mångt och mycket glada att ha ett jobb och min förhoppning är att de verkligen känner sig behövda – och därigenom sprider de glädje. Vilket i sin tur brukar leda till att även den suraste personen hos oss till slut börjar le.

Hur har samarbetet med Samhall påverkat er?

– Vi har utvecklat unika kvalitetsprodukter som är ovärderliga för vår verksamhet. Bland annat levererar Samhallmedarbetarna perfekta knippen av örter som ser ut som de finaste blomsterbuketterna. I dag skulle vi inte klara oss utan Samhall – inte våra kunder heller för de har blivit så bortskämda.

Du beskriver ett mångårigt samarbete. Vilka vinster finns i att jobba långsiktigt?

– Att man ser nya möjligheter hela tiden. Ju mer vi jobbar med varandra desto mer utvecklar vi varandra.

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden. Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, än vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Alla kan nominera i de båda kategorierna, och omröstningen är offentlig. Det är tillåtet att rösta på flera kandidater, men inte flera gånger på samma kandidat. De kandidater som har fått flest röster går vidare till Visa vägen-juryn som, med stöd av prisets kriterier, utser vinnare.