Visa vägen-priset

FM Mattson Mora Group i final!

FM Mattsson Mora Group är Sveriges äldsta krantillverkare och har funnits i Mora sedan mitten av 1800-talet. I dag har koncernen 550 anställda och är marknadsledare i Norden på armaturer som vattenkranar, termostatblandare och duschar. Tack vare företagets stora sociala ansvarstagande är det en av tre finalister i Visa vägen-priset i kategorin Årets arbetsgivare.

Vi har ställt några frågor till produktionschefen Mats Westman om att gå i bräschen för personer med funktionsnedsättningar och bryta deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Hur känns det att vara i final till Visa vägen-priset?

– Vi är glada och stolta över att vi har kommit så här långt. Det är riktigt, riktigt kul! Just att man sätter ljuset på de här människorna som har det svårt att komma ut i arbetslivet och att vi kan bidra till en liten del, det känns jättebra.

Varför ska ni vinna Visa vägen-priset i kategorin Årets arbetsgivare?

– Vi har ett brett samarbete med Samhall. Det började med att vi besökte andra företag som redan anställer personer med funktionsnedsättningar för att se hur det fungerar. Alla var lyriska på arbetsplatserna som vi besökte. Vi tänkte att om hela företaget från topp till golv är så här nöjda, då är det rätt för oss. Samhall har en sån väldig bredd som vi inte hade en aning om tidigare.

Vi ser det inte som att vi gör dessa personer med funktionsnedsättningar en tjänst, utan de hjälper även oss.

Ni är ett riktigt prestigeföretag i Mora, är det viktigt att föregå med gott exempel?

– Vi är ett litet företag i Sverige, men en stor arbetsgivare i Mora. Så det är enormt viktigt att vi tar vårt sociala ansvar på bygden. Vi ser det inte som att vi gör dessa personer med funktionsnedsättningar en tjänst, utan de hjälper även oss. De sprider arbetsglädje och engagemang som smittar av sig på sig på vår personal. Vi har hittat en win-win-situation. Vi tittar hela tiden på nya möjligheter att utveckla samarbetet. Nu tittar vi på att plocka hem produktion från Asien till Sverige och då är Samhall är en förutsättning för att vi ska lyckas med det. Det känns jättekul!

Varför är Visa vägen-priset viktigt?

– Visa vägen-priset är viktigt för att sprida kan erbjuda andra företag. Vi var nog okunniga om vilken kompetens och bredd som Samhall har. Att inte flera samarbetar med Samhall och anställer personer med funktionsnedsättningar, det tror jag beror på okunskap. Kanske även rädsla, men främst okunskap och fördomar.

– Det är kul att det sprider sig och jag hoppas att fler personer anställer personer med funktionsnedsättningar, man kommer tjäna på det i längden. Vi är här för att tjäna pengar åt våra aktieägare och där bidrar Samhall även till våra resultat positivt. Vi jobbade mycket med andra bemanningsföretag tidigare, men det var kortsiktigt och ryckigt. Med Samhall har vi en långsiktig lösning tillsammans. Affärsmodellen gör det ekonomiskt försvarbart och det gynnar även samhället.

Visa vägen-priset delas ut den 20 november på Rival i Stockholm. Då avslöjas vem som vinner.