Visa vägen-priset

”Fler företag måste våga anställa personer med funktionsnedsättning”

Pär Larshans på hamburgerkedjan Max blev årets eldsjäl på Visa vägen-galan 2013 och har anställt många engagerade medarbetare genom Samhall. Som eldsjäl brinner han för en arbetsmarknad där alla får plats. Nu inspirerar Pär andra att göra likadant.

När han mottog Visa vägen-priset för årets eldsjäl 2013 berättade en rörd Pär Larshans om hur hans engagemang började med att han knackade på Samhalls dörr i Luleå för tio år sedan.

– Om man hittar nåt man brinner för, då kör man. Och jag brinner för de här frågorna och kommer att fortsätta göra det också. Det har varit en fantastisk personlig bekräftelse. Alla gratulationer efteråt har varit underbart. Det går inte beskriva med ord. Jag hoppas nu att detta ska tända lågor hos fler företag.

Har blivit en förebild

Pär Larshans är övertygad! Företag mår bra av mångfald. För tio år sedan började han ta hjälp av Samhall för att anställa serveringsvärdar till Max restauranger. Resultatet är så bra att hans arbete blivit en förebild för andra.

– En sak är säker: fler företag måste våga anställa personer med funktionsnedsättning. I den gruppen hittar vi de bästa personerna till flera av våra tjänster.

Vi måste sluta tänka på vad människor inte kan göra

Många företag har svårt att hitta bra medarbetare. För att lyckas menar Pär Larshans att vi måste sluta tänka på vad människor inte kan göra. Vi måste lära oss se varje persons förmåga.

– Jag vill få fler att förstå fördelarna med olikheter. Det här handlar inte om välgörenhet. De vi anställt genom Samhall är viktiga för Max. De är noggranna och engagerade. Dessutom stannar de kvar hos oss länge.

Viktigt med stöd till arbetsgivare

Stödet från en organisation som Samhall är också viktigt. Enligt Pär Larshans behöver arbetsgivare hjälp med två saker: det ena är en bra matchning, det andra är att förändra människors attityder. Okunskapen om funktionsnedsättningar är idag alldeles för stor. Alla medarbetare på Max börjar jobba i restaurangen. Det gjorde också Pär Larshans för 28 år sedan. I dag är han stolt över att vara Årets eldsjäl.

– Min drivkraft är att se människor få en chans. Det känns också viktigt att kunna inspirera andra. Vi måste tänka i nya banor. Tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle.

Pär Larshans tar emot Visa vägen-priset 2013