Visa vägen-priset

”Ett bevis för att jag är på rätt väg”

Cristina Forssander, enhetschef Trosa kommun, berättar om hur det var att vinna priset för Årets eldsjäl på Visa vägen 2014, vad hennes engagemang kommer ifrån och vad hon ser som framgångsfaktorer.

Vad betyder det för dig att vinna det här priset?
– Att jag får det här priset är ett bevis på att jag är på rätt väg och att det jag gör är meningsfullt. Det betyder att personer som står upp mot normer behövs i samhället. Jag hoppas kunna använda denna utmärkelse till att inspirera andra genom att föreläsa om hur jag har gjort. Det är bara att ringa mig så kan man få vet hur jag har lyckats.

Vad är framgångsfaktorn?
– Det är så enkelt att jag frågar de personer jag har framför mig frågor som vad de kan göra, vad de vill göra och vad de har för motivation. Och så skapar jag rätt plats för varje individ. Och det fungerar fantastiskt. Alla 54 personer som jobbar hos mig är funktionsnedsatta och det är även jag, jag har dyslexi.

Och din drivkraft?
– Min grundsyn på människan, att alla är lika mycket värda. Jag älskar ju att göra det jag gör. När folk säger att det är så fantastiskt det jag gör, brukar jag kontra med att säga att jag är så lycklig att du finns så att jag har möjlighet att göra mitt jobb. Det är deras drivkraft jag brinner för.

Vad kommer ditt engagemang ifrån?
– I mitt barndomshem stod alltid dörrarna öppna för personer med särskilda behov. Mina föräldrar jobbade med att ta hand om barn med olika funktionsnedsättningar och jag fick från tidig ålder lära mig att dela dem med andra som behövde dem. Min pappas inställning till människor är nog det som skapat mina värderingar – han lärde mig att alla är lika värda. Han brukade alltid säga: ”Jag kan lika gärna äta middag med en uteliggare som med kungen – jag kommer ha lika roligt”.

 

 

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email