Visa vägen-priset

Engagerad eldsjäl vill att alla ska få en chans i livet

Pelle Sköldbäck får barn och ungdomar att bli ett med sin funktionsvariation och sitt hjälpmedel. Genom att komma in som ett stöd i tidig ålder med ett rejält knippe engagemang får Pelle barn och ungdomar att växa till färdiga individer. För sitt långa och framgångsrika arbete har Pelle blivit utsedd till årets eldsjäl i Götaland.

– Jag vill att alla ska få en chans i livet, att alla ska bli engagerade i ett sammanhang och få en delaktighet så fort som möjligt i livet. Jag skulle kunna prata om det här en månad, för det är verkligen något jag brinner för, säger Pelle.

Pelle startade sitt liv som en fullt gående människa, men blev sittande efter en cykelolycka. Efter olyckan ville Pelle komma tillbaka till hans tidigare liv så fort som möjligt – något som krävde envishet och en stor mängd träning. Det som Pelle då lärde sig, att hantera sitt hjälpmedel samt acceptera och bli ett med sin funktionsnedsättning, lär han nu ut till andra.

Pelle har under årens lopp drivit föreningar, skapat mötesplatser och genomfört aktiviteter. Idag arbetar han i Ängelholms kommun, där han går in i förskoleklasser och bygger tjejer och killar med funktionsvariationer.

– Man ska se möjligheterna från tidig ålder, så att man inte behöver gå in och dra i det här när man är tonåring. När man senare ska ut på en praktik eller i arbetslivet kommer man ha med sig tryggheten från skolans värld och delaktigheten från föreningslivet, säger Pelle.

Ett framgångsrecept i Pelles arbete har varit kommunens mångfaldsvecka. Under veckan jobbar kommunens olika delar tillsammans och alla kollegor är engagerade. Där blir alla barn i skolorna integrerade i hur det är att leva med en funktionsnedsättning och lär sig rastaktiviteter som alla kan vara med i.