Visa vägen-priset

Cobhams Asuquo: ”Att vara blind är en gåva”

Det var nog ingen i den fullsatta Vasateatern som hade koll på Cobhams Asuquo innan Visa vägen-galan. Efter en låt var det en minst sagt hänförd publik som både applåderade och ropade ut sin förtjusning, och Cobhams hade allas fulla uppmärksamhet när han började berätta om sig själv och vad som driver honom.

Cobhams Asuquo växte upp bland militärbarackerna i Lagos. Han är blind sedan födseln men har aldrig låtit det hindra honom. Han sprang runt med kompisar på gatorna, lekte och busade som alla andra.

– Snart märkte jag att kompisar började ursäkta mig när jag gjorde något misstag, eller berömma mig för att jag gjorde något rätt trots att det inte var svårt, säger Cobhams Asuquo.

Han berättar att detta ledde fram till hans första stora lärdom om livet. Hitta inte på ursäkter för misslyckanden i livet och acceptera heller inte andras ursäkter för dina misslyckanden. Och det låter kanske lite tufft, men Cobhams upplevde att ursäkterna lätt kunde bli ett svepskäl för att inte ta tag saker och försöka utvecklas.

Cobhams Asuquo framför låten ”New Beginnings” på Visa vägen-galan.

– Den här lärdomen gör att jag befinner mig där jag är idag och har gett mig möjligheten att bli framgångsrik inom musiken, säger han.

Cobhams Asuquos musikaliska resa har tagit honom runt stora delar av världen. Han kom till London som ung låtskrivare och började jobba för Sony/ATV och utvecklades snabbt till eftertraktad producent.

Han har också bott några år i New York men har alltid haft sin bas i Nigeria, som är Afrikas folkrikaste land. Men även om Nigeria haft sin beskärda del av oroligheter och problem, har Cobhams Asuquo alltid haft en tydlig ståndpunkt som förespråkare och förkämpe för mänskliga rättigheter.

Det är exempelvis ingen slump att han spelat på World Economic Forum i Davos, eller producerat låten ”Strong girl” framförd av några av Afrikas mest namnkunniga kvinnliga sångare under kampanjen ”Poverty is sexist”.

Se hela Cobhams Asuquos mellansnack på Visa vägen-galan.

Cobhams Asuquo använder därmed sin starka plattform som artist, låtskrivare och producent för att få fram ett tydligt budskap om alla människors lika värde. Han berättar också under sitt besök i Sverige att det framför allt är två frågor som ligger honom närmast om hjärtat, jämställdhet och barns rättigheter.

Men när han sitter vid pianot och pratar mellan två låtar under galan förstår vi också att det finns mycket tankar kring att leva med en funktionsvariation och hur Cobhams valt att hantera det.

Han ger publiken några goda råd och uppmanar dem att vara mer blinda.

– Jag är världens bästa person att skicka iväg till en affär med en shoppinglista, jag kommer alltid hem med exakt det som står på listan eftersom jag inte ser allt det skinande och glittriga som affären lockar med, säger Cobhams Asuquo och publiken skrattar.

Att ha fokus på det som verkligen betyder något och vara blind för ovidkommande saker är något som han insett är en stor fördel i livet, inte bara när du ska handla.

Men det viktigaste budskapet han vill ge till Visa vägen-galans publik och alla han möter är något som borde vara självklart, men som verkligen tål att upprepas.

– Ingen av oss är perfekt, men vi är alla vackra människor, avslutar Cobhams Asuquo och börjar spela sin sång Color Blind.

Cobhams Asuquo framför låten ”Colorblind” på Visa vägen-galan.

Lyssna på Cobhams Asuquo på Spotify.