Visa vägen-priset

Blir Mimmi Darbo Årets eldsjäl?

Mimmi Darbo har en bakgrund som arbetsterapeut och började inom området daglig verksamhet för Misa. Där har hon varit en frontfigur för att ta fram lämpliga metoder och arbetssätt i syfte att skapa strukturer för att alla ska kunna ta steg mot ett arbetsliv. Mimmi aktiverade sig tidigt i att ta in metoden Supported Employment.

Mimmi har alltmer jobbat ut mot intresserade organisationer för att sprida kunskap om att det går att komma tillbaka till arbetslivet – om man får bra stöd och uppbackning. Bidrar till en avgörande utveckling för personer som annars skulle vara utanför arbetsmarknaden.

Hur känns det att vara i final till Visa vägen-priset?

– Det känns fantastiskt. Jag är imponerad över att få vara i det här sammanhanget och över att jag har kommit så här långt.

Ja, du har kommit väldigt långt! Varför tror du att du är i final?

– Därför att jag gör ett bra jobb. Att engagera väldigt många att våga tro på att få en plats ute i arbetslivet. Bara vi vågar tro på det, så går det. Jag brinner för mitt jobb och förhoppningsvis kan jag påverka väldigt många människor.

 Jag vill uppmana alla att ifrågasätta invanda tankar.

Hur kan du föregå med gott exempel och inspirera andra?

– Jag vill uppmana alla att ifrågasätta invanda tankar. Jag är bra på att gräva och få syn på vad som ligger där bakom som gör att personer inte vågar tro att de har en plats i arbetslivet. Det handlar om begränsningar hos personer. Man tror att det går en bit men inte hela vägen. Jag är duktig på att ifrågasätta den typen av tankar och omformulera dem. Då blir det möjligt att faktiskt skapa förutsättningar för den personen att komma i anställning. Visa vägen-priset är viktigt eftersom det lyfter frågan och uppmärksammar goda exempel.