Visa vägen-priset

Blir du inte sedd finns du inte, syns du finns du.

För ICA-handlaren Ulf Schön har det alltid varit en självklarhet att se varje individs möjligheter. För sitt arbete att engagera olika typer av människor belönas därför Ulf med Visa vägen-priset i Norrland. Ulf är dessutom den första någonsin att vinna priset i utmärkelsens två kategorier – både årets eldsjäl och årets arbetsgivare.

– Det känns otroligt, omtumlande, häftigt, overkligt och stort, för mig men också alla mina anställda. Att få uppskattning för något man jobbat för så länge, säger Ulf.

Ulf har skapat rutiner och arbetssätt i butiken för att alla ska kunna jobba i butiken. Personer som behöver får extra stöd så att de sakta men säkert kan lotsas in i arbetet. De börjar med det lilla och arbetar mot det större.

– Egentligen gör vi inte så mycket. Det viktiga är att få människor att trivas och utvecklas hos oss, berättar Ulf.

”Egentligen gör vi inte så mycket. Det viktiga är att få människor att trivas och utvecklas hos oss.”

Säger Ulf Schön, som är årets eldsjäl och Årets arbetsgivare i Norrland.

Det finns flera exempel på människor som fått en ny vardag och liv i Ulfs butik. Martin Frestadius drabbades av en hjärninflamation som ledde till en epilepsi. Från att ha drömt om att bli basketproffs satt han mest hemma och hade jättesvårt att hitta ett arbete. Ulf valde att tro på Martin och erbjöd honom en provanställning.

”Ulf var den som öppnade dörren och det kommer jag aldrig att glömma. Det var tårar när han gjorde det.”

säger Martin, som nu arbetat över sex år i butiken.

– Det finns få saker som förstör en så som att bara sitta hemma och inte ha något att göra. Ulf var den som öppnade dörren och det kommer jag aldrig att glömma. Det var tårar när han gjorde det, säger Martin, som nu arbetat över sex år i butiken.

Sveriges Radio var på plats när Ulf tog emot sitt pris. Här kan du lyssna på intervjun med ICA-handlaren Ulf Schön och hans medarbetare: https://sverigesradio.se/artikel/7569003?