Visa vägen-priset

Blir Arne Anderstedt Årets eldsjäl?

Arne Anderstedt är vd på Högbo bruk i Sandviken, eller som han själv säger ”vanlig dräng”. På Högbo bruk jobbar omkring 120 personer med funktionsnedsättningar i olika arbetsmarknadsåtgärder. Allt från snickare och rörmokare till bagare och trädgårdsmästare med många olika ursprung.

Arne är finalist i Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Vi har ställt några frågor till honom om att gå i bräschen för personer med funktionsnedsättningar och bryta deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Hur känns det att vara i final?

– Det uppskattar jag. Det är intressant med en helt ny upplevelse. Det betyder att folk uppskattar det vi gör.

Varför ska du vinna Visa vägen-priset?

– Jag tror att alla har en talang eller fallenhet. Vi lyfter dem som jobbar hos oss genom att ta reda på den fallenheten och bygga vidare på den. Om ingen hade sett Zlatans talang så hade han kanske fortfarande varit en buse i Rosengård, för att ta ett exempel från idrotten. Om man upptäcker talangen och ger den utrymme att växa så gör det skillnad.

Hos oss bygger vi på olikheterna och hittar en lösning.

Hur föregår du med gott exempel för andra?

– Genom att ge personer med arbetshinder en andra chans och visa att det lönar sig. Personer med arbetshinder hamnar ofta på sidan av arbetsmarknaden. Om man ser dem och ger dem ett arbete och en andra chans, då har man en otroligt målmedveten och ambitiös arbetskraft. De presterar lika mycket eller mer än andra eftersom de får en andra chans som de inte trodde att de skulle få. Vi är alla olika och det är viktigt att acceptera att vi är olika. Hos oss bygger vi på olikheterna och hittar en lösning.

Visa vägen-priset delas ut den 20 november på Rival i Stockholm. Då avslöjas vem som vinner.