Visa vägen-priset

Bactiguard vinner Visa vägen-priset

När Visa vägen-galans pris till årets arbetsgivare delades ut för elfte gången var det Bactiguard som tog hem segern. För det högteknologiska företaget har Samhalls medarbetare under de senaste åren blivit en naturlig och viktig del. “I morgon ska vi ta en heldag och bara fira, hela personalen”, säger den lycklige vd:n Christian Kinch. 

För tre år sedan slog det svenska medicinteknikföretaget Bactiguard upp portarna i Tullinge. Där räddar de liv, genom att utveckla och tillhandahålla infektionsförebyggande kateterlösningar. Katetrarna bestryks med ett fem atomer tjockt lager med ädelmetaller som förebygger att bakterier fastnar runt dem, och på så sätt minskas risken för infektioner kraftigt.

I dag har företaget nästan 100 anställda, där Samhalls medarbetare har kommit att bli en väldigt viktig del av personalstyrkan. De jobbar bland annat med själva påstrykningen av produkten, som utförs i ett kliniskt rent rum som endast nås via slussar.

– Jag är så oerhört glad och stolt över alla våra medarbetare, säger Christian Kinch.

Hur känns det att få Visa vägen-priset? 

– Det känns helt fantastiskt och viktigt att kunna sätta ljus på något som är så fel, det här utanförskapet som tyvärr fortfarande existerar. Kan vi med det lilla vi gör visa att det faktiskt går att arbeta inkluderande – och att det går väldigt bra dessutom – tror jag att många andra företag kommer att vilja följa efter. Det vi lever efter är att mångfald blir mersmak; vill man träffa världen kan man bara komma till vårt lunchrum. Det är vi väldigt stolta över. I morgon ska vi ta en heldag och bara fira, hela personalen.

Varför är det viktigt för er som företag att arbeta inkluderande?
– Jag brukar säga att vi är ett litet, stort bolag. Vi har knappt hundra anställda men finns i 40 länder och har just nu 17 olika nationaliteter representerade i vår personal. Vi ser ingen skillnad på om man är nyanländ, om man har en funktionsnedsättning eller annat. Man ska inte hamna i ett utanförskap när man kan bidra, så enkelt är det. Vi kontaktade Samhall för många år sedan och frågade om vi skulle kunna samarbeta på något sätt, och de sa att det absolut skulle kunna fungera. Det är det absolut bästa beslutet vi någonsin fattat. På så sätt kunde vi även flytta hem produktionen från Kina till Sverige, förklarar Christian Kinch och fortsätter:

– Det handlar inte om att vara snäll. Jag brukar säga att jag är en resultatorienterad entreprenör men med hjärta; vi måste få resultat och vi måste samtidigt vara bra för samhället. Det tycker jag att samarbetet med Samhall är ett levande bevis på, det ger oss resultat och främjar samtidigt inkludering.

Galans tema är “att bli sedd”. Hur ser ni individer? 

– Jag säger som Marie, Gahwar, Khalil och Nathan, medarbetare som jag pratade med senast i dag: Glädjen av att vara på Bactiguard, att få vara en i gänget, betyder allt. Det tror jag är det bästa sättet att få folk att känna sig sedda på. Att få dem att känna att ”jag är inte här för att jag har en funktionsvariation, jag är här för att jag har en viktig del i det här arbetet”.

Varför är priset viktigt för er som företag? 

– Jag tycker att det är viktigt för att det visar att vi får uppskattning och att det vi gör är viktigt. Jag vägrar att acceptera de extrema högervindar som blåser runt om i världen just nu, där man ser att många går mot att bli mindre och mindre inkluderande. Sverige har alltid haft ett relativt inkluderande samhälle, där vi sett personer som resurser och aldrig som problem – det måste vi fortsätta med. Vi som företag kanske kan inspirera andra, det hoppas jag att den här vinsten kan bidra med.

Motiveringen för Visa vägen-priset 2018, årets arbetsgivare:

”Årets arbetsgivare har mångfald som grund för sin affärsidé. Här finns en kompromisslös övertygelse om individens förmåga att tillföra företaget ett kompetensförsprång genom medarbetarnas funktionsuppsättningar. Årets arbetsgivare skapar ett team med olika talanger och lyckas driva ett spjutspetsföretag i sin bransch som klarar att konkurrera internationellt och på samma gång säkra jobben i Sverige. Ett urstarkt bevis på att mångfald ger flerfald i belöning.”