Visa vägen-priset

Årets eldsjäl ser till varje individs unika potential

Att arbeta med inkludering kommer naturligt för Ica-handlaren Ulf Schön, vars ledord är att se potential snarare än begränsningar. Under Visa vägen-galan fick han ta emot priset för Årets eldsjäl.
– Det är ett otroligt viktigt pris, säger Ulf Schön.

Mottagaren av Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl kände sig som en vinnare redan innan prisutdelningen startade. Ulf Schön, som driver Ica Kvantum i Sollefteå, är nämligen den enda i Visa vägen-prisets historia som vunnit den regionala omgången i båda kategorierna. Förra året utnämndes Ulf Schön både till Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare i Norrland. 

– Att vinna både för eldsjäl och för organisation hänger ihop. Det första leder till det andra. Det jag står för har smittat av sig i min organisation, säger han.

Men Ulf Schön håller fötterna på jorden, även om han medger att det betyder mycket att bli uppmärksammad för sitt arbete med att inkludera och skapa sammanhang för personer med funktionsnedsättning.

– Det innebär mycket glädje – och kommer att synas ordentligt i sociala medier! Framför allt känns det jättespännande att kunna sätta Sollefteå på kartan på det här sättet, säger han och berättar vidare att han firade vinsten tillsammans med sin ledningsgrupp, som också var med under kvällens gala. 

Ulf Schöns arbete med att inkludera alla slags människor på arbetsmarknaden är en helt naturlig del av hans företagande och något han alltid ägnat sig åt. Hans ledord är att se till varje individs potential och inte hänga upp sig på de eventuella begränsningar som finns.

– Jag har visat vägen genom att jobba mycket med inkludering på en mindre ort och det fungerar väldigt bra. Jag hoppas det här priset inspirerar fler inom service och dagligvaruhandel att göra samma sak, säger han.

Juryns motivering: Årets eldsjäl

”Visa vägen priset till årets eldsjäl 2020 går till en person som med både värme och stolthet visat att både medarbetare och samhälle mår som allra bäst när fler får vara med och bidra.
Med en grundmurad tro på allas förmågor ser årets eldsjäl bortom begränsningar och fördomar och visar vägen mot en bättre arbetsmarknad.

Ett inspirerande arbete som också spridits långt utanför den egna verksamhetens väggar.
Med engagemang och medkänsla får eldsjälen alla i sin omgivning att känna stolthet och att växa som människor.
Visa vägen-priset till årets eldsjäl 2020 går till Ulf Schön!”

Se Ulf Schön ta emot priset:

Ulfs tre tips för en mer inkluderade arbetsmarknad

  • Se möjligheterna i varje individ, se inga begränsningar. Våga testa och låt människor prova olika arbetsuppgifter. Se vad som fungerar och inte.
  • Starta ett samarbete med Samhall, för vad finns att förlora? Var tydlig och öppen med det i hela organisationen och visa att du jobbar för att inkludera människor – då blir det inga konstigheter och alla vet vad som gäller.
  • Att jobba tillsammans med SFI och skapa praktikplatser är ett jättebra sätt för nyanlända att utveckla sitt språk.