Visa vägen-priset

Årets eldsjäl i Svealand: Malin Wernersson

Malin Wernersson beskriver själv sitt arbete som ”att dagligen se människors förmågor och hjälpa dem att utvecklas till att få vara delaktiga i samhället.” Uppdraget har hon gett sig själv och tillvägagångssätten är många.

Malin driver företagen Poolarna Assistans och VillJa Livsvariationer. I båda verksamheterna är målet att skapa delaktighet i samhället. Det gör de bland annat genom assistans men också genom praktikplatser och personlig utveckling.

Men Malin stannar inte bara vid att möjliggöra arbeten utan tänker bredare än så. Genom sina företag har hon utvecklat appen VillJa ses som ger personer med olika funktionsnedsättningar, både fysiska och psykiska, en plattform att träffa andra i liknande situationer. ”Den här appen gör det möjligt för människor att söka efter en vän eller hitta kärleken.” Säger Malin Wernersson ”Jag har genom mitt arbete mött många människor som lever i ensamhet, det skadar oss. Jag tror att vi alla vill känna oss behövda och omtyckta.” Säger Malin. När livet och vardagen fungerar ökar det möjligheten för att kunna fungera på ett jobb.

Malins drivkraft är högst personlig. ”Min story är att jag som mamma till en son med funktionsnedsättning brinner för mitt arbete.” Den bakgrunden har gett henne viktiga insikter om att se på saker annorlunda.” Det är vanligt inom mitt arbete att lösa problem och tänka nytt.” Den pågående Corona-krisen ställde till det i sonens vardag och då gällde det att tänka om och hitta en meningsfull och utvecklande aktivitet, ett arbete. Det nya arbetet innebär att koppla på en kärra bakom permobilen och åka runt i området och erbjuda tjänster till dem som har svårt att komma ut. Äldre eller andra personer som tillhör en riskgrupp. Sonen Emil handlar varor, pantar burkar och åker till återvinningen med tidningar och kartonger. ”Det har blivit mycket uppskattat och uppmärksammades av såväl lokaltidning som Aftonbladet.” avslutar Malin.

Som Årets eldsjäl i regionen Svealand är nu Malin finalist till det nationella Visa vägen-priset. Priset utses av den namnkunniga Visa vägen-juryn och delas ut på Visa vägen-galan.