Visa vägen-priset

Årets eldsjäl i Norrland: Ulf Schön

Ulf Schön, ICA-Handlare i Sollefteå ser förmågor och tänker på inkludering som en självklarhet.

”Jag har jobbat med denna typ av frågor sedan min karriär började för 33 år sedan då jag som 16 åring började arbeta i min pappas butik. Min pappa hade bland annat en anställd med Aspbergers syndrom och via honom började jag arbeta tillsammans med personer med funktionsnedsättning, och har fortsatt med det sedan dess!”, säger Ulf Schön.

I butiken som Ulf är ICA-Handlare, ICA Kvantum i Sollefteå, har flertalet personer med funktionsnedsättning jobbat genom åren både i vanliga anställningar och genom praktikplatser. Tack vare ett medvetet och hårt arbete har de alltid varit en naturlig del av arbetsteamet och butiken.

”Många gånger har dessa personer utmaningar i sitt privatliv också och kanske inte så stort nätverk för stöd och support och då hjälper jag gärna till även med den biten. Det kan t.ex. vara att delta på födelsedagsfiranden, stöd i att fixa eget boende, löpande kontakt med deras familjer, hjälp att kommunicera med vården – helt enkelt se till att de får de bästa möjliga förutsättningarna även i privatlivet!”

Ulf och butiken lyfter ofta upp dessa personer i sin marknadsföring och ger dem ansvar som är nära sina kunder. Mest känd är Christian ”Kotten” Kottelin som ansvarar för dryckesavdelningen. 2015 gjorde de tillsammans en film som blev viral på nätet och sedan dess har Ulf och Kotten föreläst för flertalet andra organisationer om hur man kan jobba med inkludering. ”I dagsläget har den visats 240 000 gånger på YouTube bara”, säger Ulf Schön.

Förutom att Ulf hyllas som årets eldsjäl i Norrland så vinner ICA Kvantum Sollefteå priset som årets arbetsgivare. Det är första gången i Visa vägen-prisets historia som eldsjälen och arbetsgivaren hör till samma organisation. Nu är de finalister till de åtråvärda nationella priserna som utses av Visa vägen-juryn och utdelas på Visa vägen-galan.