Visa vägen-priset

Årets eldsjäl i Götaland: Pelle Sköldbäck

Pelle Sköldbäck jobbar i Ängelholms kommun och har som främsta mål att stärka människor genom olika aktiviteter som bidrar till ett förbättrat självförtroende. Dessutom lär han andra hur man kan bli ett med sitt funktionshinder och bemästra sitt hjälpmedel. Tillsammans är det här nyckeln till att kunna få ett utvecklande arbete.

Pelle, som själv blev rullstolsburen efter en cykelolycka, tror att kunskap är vägen till att uppfylla sina drömmar och att klara vardagen i rullstol. Med alla människors lika värde för ögonen är han en riktig mångsysslare som bland annat jobbat med mångfaldsparad, mångfaldsveckor och Parasportfestivalen – Sveriges enda festival för människor med olika funktionsnedsättningar. Tillsammans med arbetsgivare, socialtjänsten, politiker och kommuninvånare lyfter Pelle allas lika värde. ” Jag får andra att se hur mycket man kan göra tillsammans!”

Genom åren har Pelle jobbat med många vuxna och unga. Historierna är många, en av dem är om Albin.

”Albins idrottslärare visste inte hur han skulle inkludera honom i idrotten så jag ordnade utbildning på plats med idrottsläraren och elevassistenten. Även Albins klasskompisar fick pröva på att sitta i rullstol och idrotta för att öka på förståelse och för att idrottsläraren skulle få se möjligheter och få kunskap om olika funktionsnedsättningar. Nu kör vi mångfaldsdagar på kommunens alla årskurs 7-skolor för att inkludera alla!”

Inkludering och självförtroende, oavsett vem man är som person, är nyckeln till att kunna hitta ett arbete. ”Albin har nu tagit körkort, flyttat hemifrån och börjat jobba på Kristianstad handboll som ledare. Idag jobbar han med mig som lägerledare och är ute och föreläser för andra människor och han har även gift sig!”

Som vinnare av Årets eldsjäl i Götaland är Pelle nu finalist i det åtråvärda nationella Visa vägen-priset. Det delas ut på Visa vägen-galan och det är den namnkunniga Visa vägen-juryn som utser vinnare.