Visa vägen-priset

Årets arbetsgivare gör ingen skillnad på vi och dem

På Lundabaserade företaget Inpac arbetar medarbetare från Samhall sida vid sida med företagets egna anställda. Under Visa vägen-galan fick vd Henrik Nyberg ta emot priset som Årets arbetsgivare. 

På Inpac, som bland annat producerar och paketerar probiotiska läkemedel och kosttillskott, arbetar dagligen mellan 20-30 personer från Samhall.

Företaget har redan uppmärksammats för sitt långtgående arbete med att bereda plats för människor med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden, då de förra året tog emot det regionala Visa vägen-priset för Årets arbetsgivare i Götaland. 

Att nu även kamma hem det nationella priset i samma kategori betyder mycket.

– Jag känner glädje och stolthet, säger Henrik Nyberg, vd för Inpac.

Inpac har under flera år samarbetat med Samhall, och i dag är ungefär hälften av medarbetarna personer med olika typer av funktionsnedsättning. De arbetar antingen 

som operatörer vid produktionslinjer eller med att handpacka olika produkter. Ett mindre antal personer arbetar med städning av gemensamma lokaler eller som truckförare på lagret.

Henrik Nyberg tror att ett av framgångsrecepten är att företaget lägger mycket tid på att hitta arbetsuppgifter som är lämpliga för varje enskild individ. Det har också givit konkreta resultat – under de senaste tre åren har Inpacs omsättning ökat med 40 procent. Vinsten har i sin tur ökat väsentligt mycket mer, berättar Henrik Nyberg, som tror att det utökade samarbetet med Samhall är en bidragande orsak. Han berättar också att nya affärer har kunnat startas mycket tack vare den flexibilitet som samarbetet innebär.

Inpacs gedigna arbete med att skapa en inkluderande arbetsplats har nu också uppmärksammats av Visa vägen-prisets namnkunniga jury, med ordförande Jan Scherman i spetsen.

– Priset är ett kvitto på vårt arbete med inkludering i samarbete med Samhall. Uppenbarligen är det någonting vi gör bra, säger Henrik Nyberg.

Inför galan beslutades att fem medarbetare genom lottning skulle få chansen att besöka Stockholm och vara med på Visa vägen-galan. Och som alltid när det gäller Inpac så görs ingen skillnad på om det är medarbetare som är anställda direkt på Inpac eller om det är Samhall-medarbetare. 

– Här finns inget vi och dem – vi är ett lag och det vi gör tillsammans firar vi tillsammans, säger Henrik Nyberg.

Se Inpacs vd ta emot priset:

Juryns motivering: Årets arbetsgivare

”Hos årets arbetsgivare ses mångfald som en självklar tillgång och alla ges möjlighet att bidra utifrån sina egna talanger och förmågor. Alla är olika – men lika viktiga.

Genom att låta alla göra det de är bra på, oavsett funktionsnedsättningar eller tidigare erfarenheter, kan arbetsgivaren visa upp välfungerande och målmedvetna arbetslag med medarbetare som känner stolthet, samhörighet, arbetsglädje och lojalitet.
Visa vägen-priset till årets arbetsgivare 2020 går till Inpac i Lund!”