Visa vägen-priset

Årets arbetsgivare i Norrland: ICA Kvantum Sollefteå

Vinnaren av arbetsgivarpriset i Norrland öppnar tydligt arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Genom anställningar och en plats i vardagen lyfts en grupp med personer fram som annars skulle ha det svårt att hitta in på arbetsmarknaden.

”Vi har genom alla år haft ett flertal personer med funktionsnedsättning i butiken, både som anställda och på praktik, och jobbat hårt för att de ska vara en naturlig del i arbetsteamet och butiken.” Säger ICA-Handlaren Ulf Schön.

ICA Kvantum Sollefteå ser till individen och hittar lämpliga arbetsuppgifter som passar varje persons förmåga. Den mest framträdande av medarbetarna är Christian Kottelin “Kotten” som har downs syndrom och är ansvarig för dryckesavdelningen i butiken.

”2015 gjorde vi en film som skildrade en vardag i Kottens liv och publicerade den på vår Facebook-sida. Filmen blev direkt en klickraket och spred sig fort över hela landet. I dagsläget har den visats 240 000 gånger på YouTube bara.”

Filmen om en dag i Kottens liv.

Sedan dess har Kotten och Ulf föreläst för många andra organisationer om hur man kan gå till väga för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Ulf har dessutom vunnit Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl i region Norrland. Det är första gången i Visa vägen-prisets historia som arbetsgivarpriset och eldsjälspriset går till samma verksamhet.

Nu går Ulf och ICA Kvantum Sollefteå vidare som finalister till det åtråvärda nationella Visa vägen-priset. Vinnaren utses av Visa vägen-juryn och prisas på Visa vägen-galan på Vasateatern i Stockholm.