Visa vägen-priset

Jan Scherman: Visa vägen-priset handlar om alla människors lika värde

Porträtt av Jan Scherman.

Den 22 november är det äntligen dags att dela ut Visa vägen-priset och hylla alla arbetsgivare och eldsjälar som gör skillnad för ökad inkludering och mångfald på arbetsmarknaden. För Jan Scherman, ordförande i Visa vägen-juryn, är det ett riktigt hedersuppdrag.

Det går inte att ta miste på Jan Schermans engagemang i juryarbetet för Visa vägen-priset. När han får frågan ”Varför är Visa vägen-priset viktigt för dig?” tar han ett djupt andetag och svarar. Grundligt och med eftertryck. 

– Det här priset hyllar människor och företag som gör viktiga och betydande insatser för att vi i praktiken ska leva efter principen att alla människor är lika värda. Och jag vet inte någon viktigare princip för mänskligheten. Den sitter ju ihop med själva grundfundamentet i demokratin och jag tycker att det är grundfundamentet för att den här planeten ska vara anständig att leva på. Att vi faktiskt ser varandra för de gelikar vi är, oavsett om vi är olika gällande hudfärg, etnicitet, religion eller våra utförsgåvor. 

Han har varit engagerad i Visa vägen-priset i flera år nu. Han har sett glädjen, stoltheten och gnistan hos de som blir nominerade och vinner.

– Ja, alltså du skulle ju sett när vi ringde upp alla de nominerade. Man dansar hem efter en sådan dag. Energin är underbar. 

Men det stannar ju inte med glädje och stolthet – Visa vägen-priset gör ju även konkret skillnad. Inte bara för de som kanske erbjuds anställning, utan också för arbetsplatserna som uppmärksammas först i den regionala omgången där allmänheten röstar fram vinnarna, och därefter i den nationella omgången där juryn utser pristagarna.

Jan Scherman drar återigen efter andan och berättar ett slående exempel på hur inkludering kan göra skillnad på ett väldigt praktiskt sätt. 

– Ett företag som producerar läkemedelsutrustning skulle ta in en person med nedsatt syn på rekommendation av Samhall. Det blev upprörda protester på företaget: ”Ska vi ha en halvblind kille på lagret!?” Men arbetsgivaren var stark och förnuftig och gick vidare med samarbetet med Samhall och gav den här personen en plats. Och det som hände var att alla de andra på jobbet var tvungna att skärpa sig, lägga grejerna på rätt ställe så att den nye killen skulle kunna göra sitt jobb. Effektiviteten ökade rejält. Samhörigheten, harmonin och gemenskapen ökade också. 

Hur resonerade du kring de här frågorna när du själv var företagsledare? 

– Det var inte lätt. Jag kommer ihåg när vi på TV4 bestämde att vi inte bara skulle verka för jämställdhet utan även etnisk mångfald. Det här är ganska många år sedan, och det blev rätt ifrågasatt. Det uppfattades som att vi tog ställning i frågan om flyktingpolitiken. Vi kanske inte lyckades på alla plan, men jag vill bestämt påstå att det fanns en stor ambition. 

Årets Visa vägen-gala firar de pristagare som skulle ha korats redan förra året. På grund av pandemin blev galan alltså framflyttad ett år. För juryn, som förutom Jan Scherman består av Prins Daniel, ärkebiskop Antje Jackelén, Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Svenskt näringsliv och Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare LO-ordförande, har det varit ett minst sagt annorlunda juryarbete. 

– Det har gått bra, men naturligtvis försvinner en dimension i och med att det mänskliga mötet går om intet. Under de år jag har varit med har jag alltid slagits av den prestigelöshet som präglar mötena. Jag är otroligt imponerad över hur man har lyssnat på varandra – oavsett om det är ärkebiskopen, prinsen, jag, LO:s ordförande eller näringslivets representant. Allas argument är lika mycket värda. 

Men nu är det slut med det. För efter sex år som juryns ordförande är det dags för Jan Scherman att lämna över stafettpinnen till någon annan. Exakt vem det blir är ännu oklart. 

– Men det är klart att jag kommer att sakna det här. Jag har lärt mig mycket av att sitta med i den här oerhört namnkunniga juryn och det har varit väldigt glädjefyllt. Men man ska sluta när det är som roligast och lämna plats för nya krafter. Jag hoppas hitta nya sätt att samarbeta med Samhall, säger Jan Scherman.