Att skaffa nya vänner är svårt för vem som helst. Men det kan vara lite extra krångligt om man har en funktionsnedsättning. Därför skapade Malin Wernersson appen ViljaSes – en insats som nu har belönats med det prestigefyllda hederspriset under årets Visa vägen-gala.
– Jag har själv en son med en funktionsvariation så för mig är det här ett extra viktigt pris, säger hon.
Det går inte att ta miste på engagemanget när Malin Wernersson berättar om sitt projekt. Orden flödar fram när hon berättar om arbetet med att hjälpa människor med funktionsnedsättning hitta en gemenskap och bygga nätverk.
– Jag tror att väldigt många är ensamma, det är svårt att komma ut av olika skäl. Då är appen tänkt som ett hjälpmedel för att komma i gång. Det här är lite enklare än att gå ner och sätta sig på ett café och hoppas att någon ska vilja prata med en.
Appen ViljaSes har idag över åttahundra användare. Med tanke på att Malin Wernersson inte har fått någon ekonomisk hjälp för att utveckla den är det sensationellt bra. Att utveckla appar kostar pengar och är svårt.
– Vi har många tankar om saker vi vill göra. Jag vill gärna uppdatera och utveckla appen mer, så nu söker jag samarbetspartners.
Under utdelningen av Visa vägen-priset korades Malin Wernersson till vinnare av juryns hederspris, ett pris som tillkommit de senaste åren som ett komplement till utnämningarna av Årets arbetsgivare och Årets eldsjäl.
– Det känns verkligen helt fantastiskt att få ta emot ett så fint pris. Jag har ju mitt hjärta i den här branschen.
Hon har mer än trettio års erfarenhet från omvårdnadsyrken som hemtjänst och förskola. Nu driver hon även assistansföretaget Poolarna Assistans – dessutom har hon en son som själv behöver assistans för att klara vardagen.
– Han har ju lite kompisar på jobbet men det är ju sällan någon som ringer och frågar om han vill ses på helgen eller så. Om man har ett begränsat tal som han, så är det svårt att skapa de här kontaktnäten. Där kan appen verkligen göra skillnad.
Juryns motivering: Hederspris
”Några få gånger i Visa vägen-prisets historia har juryn bedömt att det finns någon som förtjänar ett särskilt omnämnande för sin gärning. En gärning som varit exceptionell för personer som har svårt att finna sin plats på arbetsmarknaden och i samhällets gemenskap. I år är ett sådant år.
Visa vägen-juryns hederspristagare 2020 har visat hur en enda människa, med engagemang och handlingskraft, kan skapa nya möjligheter i livet för så många andra.
Genom att hela tiden tänka nytt, tänka fritt och tänka rätt har hederspristagaren skapat förutsättningar för andra att frigöra sina talanger och förmågor.
Visa vägen-juryns hederspris 2020 går till Malin Wernersson!”
Malin Wernerssons tre bästa tips för att skapa en inkluderande arbetsplats
- Tänk utanför boxen och var öppen för nya lösningar.
- Välj glädje – det får man om man väljer människor med funktionsvariationer.
- Se alla människor som en tillgång.