Den 22 november är det äntligen dags för Visa vägen-galan. En av årets talare är Fatmir Seremeti, som tappade lusten att leva efter att ha drabbats av en svår synskada som tonåring. Nu använder han sina egna erfarenheter för att utbilda och bryta fördomar – med hjälp av sociala medier-appen Tiktok.
Fatmir Seremeti växte upp i Rosengård i Malmö och drömde om att bli fotbollsproffs som barn. Men när han var 13 år ställdes livet på ända. Fatmir drabbades av grön starr och fick veta att han skulle förlora synen helt.
Livet blev ett totalt mörker, även mentalt.
– På två år gick jag från att ha varit en glad och sprallig kille till att inte vilja leva, säger Fatmir.
Vändningen kom när han fick chans att testa goalball, en bollsport för synskadade.
– Det handlade inte så mycket om idrottandet i sig som att jag hittade förebilder som visade att livet som blind inte behöver vara tråkigt, instängt och osjälvständigt.
I dag är Fatmir Seremeti själv en sådan förebild. Han driver ett populärt konto på sociala medier-appen Tiktok, där fler än 50 000 följare får ta del av hans videos om hur det är att leva som synskadad. Med hjälp av enkla vardagsbetraktelser vill han utbilda och bryta fördomar om hur det är att leva med en funktionsnedsättning. Det kan handla om allt från att dejta som blind till hur han hanterar sorgen över att inte längre kunna se.
Idrotten är fortfarande en del av Fatmir Seremetis liv. Han har bland annat ett VM-guld och tre paralympics på meritlistan, och det smyger sig också in ett och annat träningstips i hans videos. Som hur det går till att löpträna som blind, till exempel.
En annan passion är att stå på scen och föreläsa. Han därför ser mycket fram emot att medverka från scenen när Visa vägen-priset ska delas ut.
– Det känns som ett kvitto på att jag har kommit någonstans. När jag föreläser känner jag att jag gör skillnad på riktigt. Det är min mission i livet att få vara med och utbilda samhället om människor med funktionsnedsättning.
På galan ska Fatmir prata om hur det är att leva som blind i Sverige, med hjälp av både humor och allvar.
– Jag vill inte säga för mycket, men jag vill att man ska få en tankeställare efter att ha lyssnat på mitt föredrag.