Visa vägen-priset

Niclas Wennerlund är Årets eldsjäl i ABC

Årets eldsjäl i region ABC är Niclas Wennergren och han startade organisationen Bara Vanlig för att ge alla en möjlighet att komma ut på en löprunda. För Niclas är drivkraften att det är en mänsklig rättighet få komma ut i naturen och känna vinden i håret.

När han sökte sammanhang där hans dotter, som har en kognitiv funktionsnedsättning, kunde vara med och springa så fanns det inga.

– Varje människa, oavsett funktionsvariation, har rätt till att känna rörelseglädje och få möjligheten att utöva en fysisk aktivitet samt vara del av en gemenskap. Därför vill vi försöka bryta det utanförskap som det innebär och låta alla komma ut och röra på sig på sina egna vilkor, säger Niclas Wennerlund.

Med på scenen fanns också Kitty Jonsson, känd från Glada Hudik och aktuell med filmen Catwalk. Hon fick tillfälle att berätta om sin livs resa till Fashion Week i New York och göra reklam för filmen som har premiär 20 januari i hela Sverige.

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om  personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori. I år består Visa vägen-juryn av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.