Visa vägen-priset

Olof Wretling: Humor när den är som bäst

Humor är ett av de mest kraftfulla verktyg som finns, oavsett om du vill göra människor glada, upplysta eller eftertänksamma. Och det finns många exempel på komiker som använt just humor för att berätta om sin funktionsvariation.

Från början har humorn med all sannolikhet varit ett försvar genom att bli klassens clown, men efterhand utvecklades det till ett sätt att förklara och sätta ljus på något som många aldrig tänker på.

Precis så var det för Olof Wretling. I sin föreställning ”Diagnoserna i mitt liv”, berättar han bland annat om sin dyslexi på ett sätt som både är hysteriskt roligt och upplysande, men det stämmer verkligen till eftertanke.

Under Visa vägen-turnén var han med och uppträde med valda delar av sin föreställning, och det var också Olof Wretling som inledde hela Visa vägen-galan genom att låtsas vara en ljudtekniker på scenen.

– Om man skulle översätta dyslexi till västerbottniska så skulle det bli ”vafan har du skrivit?” konstaterar Olof Wretling och publiken skrattar igenkännande.

Han fick sin första diagnos som femtonåring och berättar om alla problem det inneburit i skolan. Skammen att vara tvungen att lämna klassen för att gå till specialläraren och hur hans uppsatser kom tillbaka fulla med röda bockar och streck.

– Hur gick det, frågade klasskamraterna. Det blev prickig korv som vanligt svarade jag och de skrattade. Jag skrattade också, fast jag egentligen var ledsen, berättar Olof Wretling.

Publikens skratt fastnar lite i halsen, och helt plötsligt kan nog alla känna igen sig i situationen. Antingen för att de skrattat åt någon som skämtat om sin dyslexi, eller liknande, eller att de är den som dragit skämtet för att slippa skämmas.

Idag lever Olof Wretling på att just skriva sketcher, men även läsa in sig på samt framföra andras texter. Och även om det fortfarande kan vara jobbigt ibland, så vet han att han inte bara kan göra det, utan också att det blir bra.

När Olof Wretling tackar för sig och kliver av scenen så vet också publiken betydligt mer om dyslexi och hur det är att leva med det. De har visserligen skrattat och haft väldigt trevligt, men allvaret har också varit tydligt. Så ett gott skratt behöver inte bara förlänga livet, det kan också leverera ett viktigt budskap. Humor, när den är som bäst.