Visa vägen-priset

Besök hos Årets eldsjäl på Högbo bruk: Rekreation som arbetsplats

Årets eldsjäl 2017 Arne Anderstedt är vd på Högbo bruk. Eller vanlig dräng som han själv kallar det. På bruket jobbar medarbetarna för att skapa en fantastisk plats. Nu laddar de för vintersäsong.

Hösten har kommit till Sandviken och medarbetarna på Samhall laddar för vintersäsongen. Snart ska skidspåret förberedas och nya bodar målas.

Högbo bruk är kommunens gröna lunga, dit alla är välkomna för rekreation. Förutom att vara ett konferens- och relaxhotell kan du även åka skidor, paddla kanot, spela minigolf, hälsa på i djurparken eller varför inte ta en tur med häst och vagn under ditt besök? På området finns butiker och ateljéer som är öppna året runt, och just nu är det full fart med höstaktiviteter.

Samhalls uppdrag med bruksgården startade redan 1999 och medarbetarna har en fin gemenskap och trivs väldigt bra.

— Jag tror att de känner sig behövda, och det är de verkligen. Att ha ett fast jobb ger trygghet och vi ger medarbetarna förtroende att klara av saker. Det är så människan växer, säger Arne Anderstedt, vd för Högbo bruk.

”Vi ger medarbetarna förtroende att klara av saker. Det är så människan växer.” säger vd Arne Anderstedt.

Här finns många olika ­­arbets­­uppgifter; allt från att sköta bageriet, ysteriet, växthuset och frilandet till att ta hand om djuren, snickra, måla och underhålla alla de hundratals rödmålade byggnaderna.

Av de 35 medarbetare som arbetar här slussas varje år ungefär en person till en anställning utanför Samhall.

— Det är på gott och ont, vi behöver då lära upp någon ny men det är ett mindre problem jämfört med glädjen i att de har att gått vidare i arbetslivet, säger Arne Anderstedt.

Läs mer om Arne Anderstedt.

”Vi ger medarbetarna förtroende att klara av saker. Det är så människan växer.” Arne Anderstedt, vd Högbo bruk

Till Högbo bruk kommer 500 000 besökare varje år. Det ägs av Sandvikens kommun och drivs med syfte att förvalta och utveckla den kulturhistoriska miljön på platsen.

– Vi gör allt här, från att måla herrgården till utedassen, säger Jan Olsson (Julle) som är en av målarna på bruket. Jobbet tar aldrig slut, det finns alltid något att göra. Det bästa med jobbet är kollegorna och den goda stämningen, säger han.

Jonas Eriksson sköter om hästarna Fänrik, 19 år, och Pontus, 8 år. De är av rasen nordsvensk brukshäst. Fänrik älskar barn och uppmärksamhet medan Pontus föredrar att arbeta. Båda går bra att hälsa på om man skulle råka på dem.
– Jag har hästar själv, så att få ta hand om dessa djur även på jobbet är kanon, säger Jonas Eriksson, som började på Högbo bruk 2013 efter att ha gått en kuskutbildning på Strömsholm.

Bagarstugan förser hotellet med färskt bröd. All deg görs på hotellet under morgonen, sedan bakas det på gammalt vis i stugan mellan nio och två. Yore har bakat bröd här sedan 2012. Favoriten är tunnbröd som hon också gillar att äta.
– Nu tar jag det lite lugnt med brödet, det är lätt att äta för mycket när man bakar själv säger Yore glatt.

Av de 2 500 hektar som bruket innefattar är 500 hektar park och fritidsområde, och här jobbar medarbetare från Samhall med allt från att sköta bageriet, ysteriet, växthuset och frilandet till att ta hand om djur, snickra, måla och underhålla alla byggnader.
– Av områdets 140 fastigheter är 90 procent rödmålade och på vintern är det populärt med skidåkning i våra spår, säger Arne Anderstedt, vd för Högbo bruk.
”Vi ger medarbetarna förtroende att klara av saker. Det är så människan växer.” Arne Anderstedt, vd Högbo bruk.
Många som bor på hotellet passar även på att äta gott. Salladen som serveras i restaurangen odlas ekologiskt i växthuset. Mimi, Shee Mu och Harmony kom till bruket som flyktingar från Burma. Att jobba i trädgården passar dem väldigt bra, de odlade mycket ris i sitt hemland. I trädgårdshuset odlas just nu tomater av olika sorter och färger.

– Av områdets 140 fastigheter är 90 procent rödmålade och på vintern är det populärt med skidåkning i våra spår, säger Arne Anderstedt, vd för Högbo bruk.

Alpackor är speciella djur. Annorlunda från alla djur man tidigare stött på, menar Annika Elm-Wåhlberg och Åsa Hjalmarsson som sköter om dem på gården. Man får se upp för en spottloska. De spottar mest på varandra, men akta så du inte står i vägen!

Många som bor på hotellet passar även på att äta gott. Salladen som serveras i restaurangen odlas ekologiskt i växthuset. Mimi, Shee Mu och Harmony kom till bruket som flyktingar från Burma. Att jobba i trädgården passar dem väldigt bra, de odlade mycket ris i sitt hemland. I trädgårdshuset odlas just nu tomater av olika sorter och färger.

Till Högbo bruk kommer 500 000 besökare varje år. Det ägs av Sandvikens kommun och drivs med syfte att förvalta och utveckla den kulturhistoriska miljön på platsen.