Visa vägen-priset

Så var Visa vägen-galan 2013

Från en källarskrubb för sex år sedan till fullfjädrad gala med prominenta gäster och kunglig glans. Hållbarhetsfrågor har på bara några år fått ordentlig sprängkraft och det märktes verkligen på årets Visa vägen-gala på Rival i Stockholm.

Precis som förra året var platsen Hotell Rival, mitt på Södermalm i Stockholm, och precis som förra året var journalisten och författaren Carin Hjulström konferencier. En rad talare, kända som okända, var inbjudna att tala om galans tema – mångfald i arbetslivet. Jacob Wallenberg tyckte att Stockholm skulle kunna bli ett föredöme genom att verkligen satsa på att integrera funktionshindrade i arbetslivet. Margot Wallström betonade i sitt tal att företag som präglas av mångfald är bättre på att få ut innovationer på marknaden.

Samhalls vd Monica Lingegård berättade hur långt vi kommit i Sverige när det gäller att ge funktionshindrade arbete jämfört med många andra länder. Hon passade också på att avslöja att Samhall ska starta upp en rekryteringstjänst under början av nästa år som hon hoppades att flera företagare i publiken skulle nappa på. Publiken bjöds även på filmupplevelser. Filmen om före detta medarbetare på Samhall, som genom Samhalls förtjänst gått vidare och fått anställning på andra företag, eller startat eget var, en enligt många gäster, en av de mest minnesvärda händelserna på galan.

Prisutdelningen galans höjdpunkt

Men galans höjdpunkt var självklart prisutdelningen. Prisutdelare var H.K.H Prins Daniel, i sällskap av juryns ordförande Mats Agurén, Samhalls ordförande Erik Strand. Prinsen höll ett kort anförande om sitt engagemang kring galans frågor och konstaterade:

– Vi blir ett starkare Sverige om vi ser varandra i ögonen och inte över axeln.

Prisutdelningen inleddes med ett hedersomnämnande som gick till Stockholms Stadsmissions projekt Blixtjobb som ger utsatta människor en chans till enklare jobb. Projektledaren Linda Hallin från Blixtjobb tog emot priset – ett inramat diplom och en blombukett.

– Juryns jobb var som vanligt svårt, men roligt, berättade Mats Agurén. Nytt för i år var att de nominerade till årets eldsjäl och årets arbetsgivare utsetts i delfinaler.

Så var det dags. Vem skulle bli årets eldsjäl? Tidigare under galan hade de tre nominerade presenterats i filmklipp: Det var Sophia Alexandersson från Share Music, Pär Larshans från Max Hamburgerrestauranger och Mikael Wikman från Index Braille.

Larshans: ”Jag brinner för de här frågorna”

Agurén läste upp juryns motivering som inleddes med att pristagaren gjort fantastiska insatser för att öka mångfalden och visat på vägar till arbetslivet för personer med funktionshinder. Pär Larshans äntrade scenen, ackompanjerad till pampiga toner från Star Wars. En rörd Pär Larshans berättade hur hans engagemang började med att han knackade på Samhalls dörr i Luleå för tio år sedan.

– Om man hittar nåt man brinner för, då kör man. Och jag brinner för de här frågorna och kommer att fortsätta göra det också. Det har varit en fantastisk personlig bekräftelse. Alla gratulationer efteråt har varit underbart. Det går inte beskriva med ord. Jag hoppas nu att detta ska tända lågor hos fler företag.

AQ Segerström & Svensson: ”Priset betyder mycket för oss”

Även de nominerade till årets arbetsgivare hade presenterats i filmklipp tidigare under galan. Det handlade om Lenanders Grafiska, Tegsnässkidan och AQ Segerström & Svensson. Priset gick till det sistnämnda företaget med motiveringen att de på ett mycket medvetet sätt öppnat dörrarna till sin produktion för personer med funktionshinder. Carin Hjulström frågade bland annat pristagaren Richard Miles vilka funktionshinder deras medarbetare har.

– Det är en blandning, men vi brukar inte fråga så mycket om det, svarade Miles. Ett svar som ledde till spontana och uppskattande applåder från publiken.

– Vi är jättestolta och glada över att ha vunnit. Vi visste inte ens att man kunde få pris för sånt här, men det betyder jättemycket för oss, sa Pierre Häll också han från AQ Segerström & Svensson.

Själva galan avrundades med en tänkvärd historia från Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson och galans hjältar, de före detta samhallmedarbetarna från filmen, fick komma fram på scenen och hyllas.

 

Oneliners från galan

Lena Olving, vd Micronic Mydata
– Jag lärde mig enormt mycket om människor när jag jobbade på Samhall. Många människor på Samhall är vardagshjältar.

Jacob Wallenberg, styrelseordförande Investor
– Som medborgare tycker jag att det är angeläget att göra så mycket som möjligt för att motverka utanförskap och integrera också dem som har funktionshinder i arbetslivet.

Per Thorstenson, vd Arlanda Express
– För oerhört många fungerar de fyra orden; självdisciplin, motivation, uthållighet och punktlighet. Jag skulle vilja att ni missionerar betydelsen av de här orden, för man kommer långt med dem.

Monica Lingegård, vd Samhall
– Inget land har som Sverige lyckats ge funktionsnedsatta en möjlighet att utvecklas genom arbete och därmed bli konkurrenskraftiga på en öppen arbetsmarknad.

Eva Hamilton, vd Svt
– Vi speglar fortfarande inte hela Sverige som det ser ut, funktionsnedsatta syns inte och har aldrig synts i rutan. Men vi har börjat att förändra detta.

Jens Spendrup, ordförande Svenskt Näringsliv
– Utanförskapet i vårt svenska samhälle är enligt min mening det allra största problemet vi har att hantera.

Margot Wallström
– Att utforska okänd terräng kräver både mod, civilkurage och en törst efter ny kunskap. De som bara söker trygghet hittar aldrig dit.

H.K.H Prins Daniel
– Sverige blir starkare när fler människor ser varandra i ögonen, och inte bakom axeln. Gemenskap, kamratskap, arbetsgemenskap – det tycker jag är ledord i ett bra och väl fungerande samhälle.