Visa vägen-priset

Jan Scherman: Visa vägen-juryns ordförande 2016 – idag

Visa vägens jury har haft fyra ordföranden genom åren. Story bad dem ge sin bild av juryarbetet och tävlingen. Visa vägen-juryns nuvarande ordförande Jan Scherman är konsult med styrelseuppdrag, föreläsare och författare. 

Du är ordförande för Visa vägen-juryn. Vad var det som fick dig att ta det här uppdraget?

– Jag hade ju talat något år tidigare på Visa vägen-galan och haft en hel del kontakter med Samhall. Och blivit imponerad av det arbete som görs. Det bidrog också till att det var lätt att säga ja. Jag blev verkligen överraskad när jag fick frågan. Men i samma andetag kände jag glädje – detta vill jag! Uppdraget innebär ju en möjlighet att både hedra människor och arbetsgivare som gör vårt samhälle ännu bättre. Det innebär även att inspirera ännu fler att se till att alla får ett jobb där man använder sin kompetens. Uppdraget är viktigare än viktigt.

Vilken är din största insikt?

– Åren med juryn har lärt mig att jag har ett ansvar, att var och en har ett ansvar. Det är viktigt med lagar och regler som stödjer arbetet med allas rätt till ett jobb – men det börjar med oss själva. Det är vi som avgör hur det blir. Du och jag.

Varför är ett evenemang som Visa vägen viktigt?

– Visa vägen har blivit en mötesplats för tusentals människor som faktiskt har makt att påverka. Göra skillnad, brukar det heta. Här får alla en unik inspiration som sedan sprids vidare på jobbet, hemma, bland vänner och i media. Visa vägen är som en positivt snurrande spiral som sprider fakta och starka känslor kring alla människors lika värde och allas lika rätt till ett jobb. Fortfarande utestängs människor från arbetslivet på grund av fördomar. Det måste vi i media berätta om. Och vi måste i ännu högre utsträckning visa de eldsjälar, i form av både företag och människor, som gör hjälteinsatser för att fler ska få ett värdigt liv med bland annat ett hederligt jobb.

Du har varit chef i många år och i många funktioner. Hur jobbar du för att bli bättre på att ta tillvara kompetens som inte följer normen?

– Det är i vardagsarbetet som det avgörs. Det är lätt med vackra ord. Jag har alltid försökt att tänka på hur avdelningar och ledningsgrupper ser ut. Alltså, varningslampan blinkar intensivt om det bara är män, bara medelålders, bara svensk bakgrund eller annat som pekar på likriktning. Jag har försökt lyfta blicken för att se om vår arbetsplats verkligen försöker hitta platser för människor som inte följer normen för vad vi tycker är kompetens. En del i detta arbete handlar också om att låta sig inspireras av andra. Jag bjöd flera gånger in Pär Johansson på Glada Hudik-teatern till TV4, och det skakade om oss alla rejält på ett positivt sätt. Det ger kraft och glädje som sedan leder till konkret förändring.

Vilket är ditt starkaste minne från Visa vägen?

– Förra årets upplaga när konstnären Thomas Christenson stod på scenen och visade prov på sin kreativitet och berättade om sitt liv som konstnär. Och hur han har kämpat, kämpat mot alla odds. Det blev ett oerhört gripande och engagerande samtal som Mats Eliasson på Samhall ledde med varlig hand. Det gick inte att hålla tårarna tillbaka. En kille som inte många trodde på, för att han inte är som du och jag. Nu stod han där i strålkastarljuset och berättade att han bland annat fått beröm av den hyllade konstnären och författaren Lars Lerin. Thomas tavlor är numera eftertraktade och hänger på utställningar runt om i Sverige. Thomas och Lars är båda värmlänningar förresten, som jag själv.